Tuesday, 9 September 2014

Cari kain samping besar buat Pok Dal.

Kain samping.
 Kain yang dipakai hanya pada majlis tertentu. Pengantin lelaki wajib pakai kain samping ni time nikah. Baru nampak segak. Baru nampak macam laksamana Hang Tuah. Kiranye kalau nikah tak pakai kain samping ni macam tak lengkap lah. Macam tak pengantin.

Most of pengantin lelaki akan pakai kain samping yang light color. Ala-ala putih cream sedondon dengan pengantin perempuan but zaman sekarang dah banyak pengantin yang memilih warna selain putih or cream.But still pastel color jadi pilihan.   Nanti zaman Hakim macamana lah pula color pilihan ye? Sampai ke situ plak Mama ni memikiooo... hihihii.

Meh Mama share sikit  gambar raja sehari keluarga kita yang segak ber samping.


Samping putih bersulam silver pilihan Pak Teh.  

Pak Ngah also... bersamping putih sulam silver. Time ni Mama sedang sarat pregnant Hakim 8 bulan.


Papa paling segak. Samping cream bersulam light gold. Pasal baju nikah Mama color beige.

 Cukup lah 3 keping photo tu ye Hakim, nak tengok yang banyak lagi boleh ke rumah Mak Ngah and Mak Teh. Berbuku-buku album nanti diorang keluarkan kalau Hakim nak tengok.

So tahun ni Pok Dal pula nak nikah. Pok Dal nak jadi raja sehari yang segak bersamping macam all your uncle and Papa time kawin dulu
.
Emm... Boleh tahan susah juga nak cari kain sampin pengantin ni ye?
Al maklum lah ini kali pertama Ato and Jida kita nak terima menantu perempuan.
Kalau sebelum ni semua menantunya lelaki. Kali ni... the one and only menantu perempuan hendak diterima masuk ke dalam keluarga kita. Jadi ini kali pertama lah kita sibuk nak cari samping bagai untuk satu-satunya teruna Md Aris ni.

Rupa-rupanya kain samping ni mahal juga ye. Kalau yang elok ni harga sampai beribu! Berbelas ribu! Bolat biji mata Mama ni menengok kan harga kain samping ni. Biasanya bila beli baju or kain memang jarang sangat lah Mama nak amik tau harga kain samping ni. Pasal memang tak pernah belikan sesiapa pun kain samping ni.

Mana taknye semenjak kawin dengan Papa pun, setiap kali raya or majlis kawin. Papa akan pakai je kain samping yang sama. Pasal kain samping Papa yang 2 helai dalam gobok tu memang boleh match dengan semua baju Melayu Papa. So that tak timbul soal nak beli kain samping baru. And Mama pun selama ni tak pernah terfikir nak belikan Papa kain samping baru. Hihihihi...


Aikkk? Papa teringin nak bersampign baru ke?


Ini baru betul.... Salesman tengah me matching kan baju nikah Pok Dal dengan kain sampin.

Pilihan memang banyak kat Gulati's ni. Actually yang harga 7- 8 ratus pun dah cukup cantik. Tak perlu beli yang beribu pun dah cukup cantik. Yang penting mesti ada size. Normally size kain samping ni 2 meter. But macam Uncle Bob kita sorang ni ... hihihihi... we need extra size baru machoooo Pok Dal kan? hihihii....

Alhamdulillah ... dapat juga kain samping yang elok match dengan baju nikah Pok Dal yang ala-ala beige color tu. Size lebih dari 2 meter semestinye. Hihihihi... baru ngam and segak Pok Dal jadi pengantin nanti.  Coraknya pun cantik. Dapat less lagi tu, memang cukup berbaloi. Kalau tak de less mau ikat perut Pok Dal bulan ni. Hihihihi... kawin sekali je Pok Dal, lagipun kain samping Pok Dal tu boleh pakai dengan banyak color. So lepas ni setiap kali raya boleh lah Pok Dal sarung je kain samping Pok Dal ni. No need beli baru ye. Macam Papa, jimat.  :)

Kita sekeluarga and Jida eskot Pok Dal berbelanja kawin.

Hakim, Mama and Jida.


Songket


Alang-alang dah beli baju  and sampin Pok Dal kat Shah Alam ni. Kita pun menyelit order sekali. Hihihi... Nak juga bersongket bagai time wedding Pok Dal nanti. Tapi Mama and all girls Arisian beli songket murah-murah je. Kat Nagoya kain songket cenggini baru RM16.90 semeter. Macam-macam pilihan ada. Then beli kain plain as bajunya. Erm... songket warna ape ye jadi pilihan keluarga kita? Itu kenalah tunggu time majlis nanti ye. Baru surprise !   :)

Untuk Papa dan Hakim pula kita tak ada menyoping kain
. Tapi Papa menyoping benda lain untuk Hakim. Nak tau apa? Tunggu next entry.  


Hakim ♥ Jida Forever.
~~~ Dapat ke Mama eskot Hakim nak berbelanja kawin nanti ye?~~~

5 comments:

  1. Akak berkenan dengan samping yang Edi tengah tengok tu....cantikkkk!

    ReplyDelete
  2. memang cantik pun kak. Saya pun dah jatuh hati from the first sight kat samping hat edi tengok tu. Adik saya amik yang color ada biru-biru sikit. Harga normal 800. Amik 2 dia kasi 300 sehelai. Kitorang bodek harga beria!

    ReplyDelete
  3. Ms angah nikah..ko memboyot..ms aku nikah..angah memboyot..nt apis nikah..xkn aku lak kn..mst ko nye lah..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. statement Mak Teh ... I Likeeeeee sangat! Amin....aku tingin gak nak memboyot time Pok Dal nihah. Ko boyot time Ika nikah baru sesuaiii! hihihihi

      Delete
  4. Cantik sampin tu. Dapat less sampai Rm300 berbaloi sangatlah.

    Kalau nak cari sampin murah2 boleh tengok kat http://terataksongket.blogspot.my . Kalau badan saiz besar dia ada buat servis cantum sampin. Harga bawah RM100.

    ReplyDelete