Thursday, 31 December 2015

Lepas 2015, volcano keluar ke Mama?

Serius Mama pelik betul mana Hakim dapat idea after 2015 akan keluar volcano.
Siap tanya after 2015 Mama akan mati ke???

Aduhhhhhh....

Kenapa pula volcano nak keluar anak oiiii?
Siap Mama mati lagi tu. Seram!

Rupa-rupanya Hakim confuse bila dengar news di TV yang tahun 2015 
akan berakhir tak lama lagi.
Hakim fikir after 2015 dunia ni akan tamat or bahasa mudah kita yang dewasa 
nak paham is KIAMAT!

Mama pernah cerita pada Hakim yang bila kiamat nanti dunia ni jadi huru hara. Semua orang akan cuba selamat kan diri masing-masing. Lupa anak, lupa saudara. Bumi jadi tak stabil, volcano akan explode kan larva nya, gunung ganang runtuh, semua orang akan mati. Tiada yang selamat.

Sebab itu lah Hakim fikir after 2015, volcano keluar. Mama mati....
Alahai anak ku sayang.

Sesungguhnya terlalu banyak ilmu yang perlu ku curahkan padamu.
Terlalu banyak juga alpa ku dalam mendidikmu.

Kiamat itu rahsia Allah.
Tiada siapa yang tahu cuma kita sebagai insan kerdil ni kena sentiasa beramal soleh dan berdoa agar kita tergolong dalam golongan yang beriman.
Sentiasa lah berbuat dan bersangka baik sesama insan. Mudah-mudahan kita sentiasa dalam lindungan dan kasih sayang Allah.

Banyak kenangan 2015 yang kita tempuhi bersama. 
Semoga apa yang telah terjadi selama kita berada di tahun 2015 akan menjadi kenangan  
indah buat kita. 

Yang buruk pula kita jadikan ikhtibar. Semoga kita tidak mengulangi kesilapan yang telah dilakukan pada masa akan datang.

Jika ada tersilap kata, ada khilaf...
Minta maaf dan maaf kan lah... Jangan ego .
 Sesungguhnya memang sukar untuk mendidik hati. Tapi percayalah manisnya pasti ada.

video


~~~Selamat menyambut tahun baru 2016~~~

Monday, 28 December 2015

Bila orang yang tak suka bergambar terpaksa masuk TRICK ART MUSEUM at I-City, Shah Alam



Stairway to Heaven 

Plan asal kita sebenarnya nak bawa Hakim naik roket atau apa-apa yang seumpama dengannya di Pusat Sains Negara but unfortunately Pusat Sains sedang under construction. So mau tak mau Mama and Papa kena lah alternative lain yang seumpama dengannya . Nasib baik tau sebelum sampai ke sana, tergerak hati nak tengok FB Pusat Sains Negara. Kalau tidak terbuang masa macam tu je.

Last minute Papa tukar plan ke I-City Shah Alam sebab ada orang buat review pasal Mission Space di I-City. Tengok gayanya macam menjelajah ke space, tengok pameran macam tu lah lebih kurang. So Papa and Mama malas lah nak fikir panjang-panjang terus lah vrooooooom ke I-City. Tak dapat naik simulator roket takpe lah janji dapat tengok roket and berada di tempat ala-ala kat space kan. yang penting dekat dalam Selangor. Hihihihi...

Sampai je  di I-City sekali tengok Premise Mission Space ni masih tutup, yang buka Trick Art Museum je. Dah pukul 12pm kot just Trick Art Museum je yang open. So tak kan nak balik pula kan, Jadi kita redah je lah Art  Museum ni. Walaupun Mama memang maklum sangat yang Papa and Hakim ni bukan gemar bergambar pun. 

Jom kita masuk tengok hasil lakonan 3 beranak  kat sini ye. 
Sekali tengok rasa not bad juga lah drama ke laut 3 beranak ni. Hihihihi.


Boleh tahan juga lakonan  2 hero ni ye. Hihihihih...

Spider Man

Mama memang failed bab drama. Nak kena tangkap dengan Gorila boleh lgi senyum. 
 

Amboi amboi amboiiiiiiiiiiiiii....




Sampai Arab .... naik unta.

Lukisan nampak real.


Hebat! boleh curah ayaq drpd lukisan.
  
Hai!
T-Rex





Monyet tu macam boring je.

Kat sini eloknye Mak Ngah and Mak Teh yang pose.
Ape kes ni?

Yang baju belang paling ensem!.  :)


 Amacam? OK?
Mama  tengok balik Mama senyum sorang-sorang , rasa tak percaya Papa sanggup 
tu posing macam-macam gaya kat sini. Sampai hang lah hand phone Mama asyik snap gambar kamu Papa and Hakim.

Kalau tak rugi je lah kan masuk tempat ni kan. Tapi lah pada Mama Trick Art Museum ni biasa-biasa je. Ada 2 tingkat , lukisan tak berapa banyak and nampak lama. Masa nak amik gambar kena tunggu turn sebab ramai orang. Dah ler kena posing pastu kena fikir juga orang lain dok tengok kita posing . Huhuhuhu...malu. Sebab tu gambar Mama tak banyak. segan lah dah mak-mak budak nak posing depan orang. Papa and Hakim takpe lah... lelaki. Lain. 

Tak lama pun kita kat dalam ni. Adalah dalam kurang 1 jam. 
Bukan dengan semua gambar pun kita posing. Mana yang mudah je kita berposing. 

Keluar je dari trick Art Museum ni baru baru lah Space Mission buka. Adohaiiii....
Bertabah je lah kan hati ni, dah le pintu Space Mission dengan Art Museum ni setentang. So terpaksalah slow talk dengan Hakim , Insyallah ada rezeki lain nanti kita ke Space Mission pula ye. Gamaknya I-City ni elok pergi time lepas Asar baru semua tempat buka kot. 

Panas terik Shah Alam 26.12.2015: 1pm


Peace sikit depan Space Mission yang tutup.

Ok dah nak balik ni. Peace sikit daripada Hakim.  :)

Next time nak pergi sini lagi boleh klik sini dulu ye. 
Kena check time betul-betul,kalau tak...rugi. Sebab operating hour setiap game/attraction berbeza. Pastu make sure salah sorang daripada yang datang dengan kita tu pandai nak ambil gambar, tau kat angle mana patut ambil gambar. Baru lah gambar tu cantik.

Macam kita ni... Mama jadi photographer nye,  camera pun guna camera handphone aje.,
so hasilnya memang gitu-gitu je lah.
Hihihihi... Sabar je lah ye.

~~~~~Yang penting  dapat hepi-hepi dengan Papa and Hakim~~~~


Thursday, 10 December 2015

TAMAT SESI KINDERGARTEN 2015


Alhamdulillah, tamat sudah sesi kindergarten Hakim di Little Caliph untuk tahun 2015.
Gambar kat sebelah ni kita ambil time nak ambil result Hakim bulan lepas. Hakim with TC Ila.

Dalam penilaian kali ke-2 ni , walau pun tak semua subject akademik Hakim dapat A but YES! Mama and Papa still proud and happy dengan pencapaian Hakim lebih-lebih lagi pencapaian dalam pembentukan sahsiah dan pengisian rohaniah. Sememangnya itu lah objektive utama Mama and Papa hantar Hakim ke kindergarten. 

As record, TC Ila kata Hakim dah habis siri membaca. Alhamdulillah... age 5 dah pandai reading. Mama dulu darjah 1 baru nak kenal suku kata nak oiiiii. And next year Hakim terpilih masuk tadika class tahfiz di LC. Tahniah sayang. Semoga terus maju hidupmu di dunia dan akhirat.  Terima kasih yang tidak terhingga kepada pendidik di Little Caliph especially teacher Ila dan teacher Shima yang banyak mengajar anak Mama ni dengan sabar. Sesungguhnya hanya Allah yang dapat membalas jasa teacher-teacher sekelian.



video
Reading session with buah hati. Cuti -cuti sekolah ni kena juga buat revision.


. Untuk class Tekwando pula, Sir kasi calit hijau. So sekarang pada belt Hakim dah ada calit kuning dan hijau.  Kat rumah kalau ber gusti  or saja minta tunjuk skill Tekwando dengan Papa sure kaki dah naik. Dulu just buat action tangan and defend je but now dah pandai nak lawan dah.  Kalah Papa. Nampak kecik tapi bila menerajang tu memang terasa.

And Mama nak share juga kat sini yang tahun ni LC ada buat Mini  concert. Concert ni khas untuk pelajar age 4 dan 5 tahun sahaja. Di adakan di Dewan Masjid Al-Imam Al-Ghazali, Bandar Manjalara pada 17 November yang lalu. Hari Selasa tu... so Mama and Papa wajib amik annual leave sebab ni lah first time nak tengok Hakim punye persembahan. 

Seronok sangat tengok gelagat anak-anak syurga ni buat persembahan. Walaupun kalut tetap nampak cute atas stage. 



Nampak segak bergaya kan anak Mama ni berbaju melayu merah.
Tapi punya lah susah nak cari baju melayu ni pasal last minute baru tahu kena pakai baju merah kan but demi mu anak.... gagah juga lah Mama and Papa ni cari kan baju ni. Actullly baju ni bukan baju melayu but kurta. Hihihihihi....

Siap bersampin bagai. Tak nampak macam kurta pun kan. Sampin tu pun orang sponsore. Pinjam Cik Ajik punya sampin. Muat plak tu kat kamu.

Little Caliph in red.

Masing-masing  tinggal kerusi sebab nak rekod persembahan anak-anak. termasuk ler Papa. Hihihih...



Meh Mama belanje sikit video Hakim and the geng nyanyi lagu Muslm Of The World.
Penuh semangat!

video


~~~ Pandai dunia. Pandai akhirat.
              Untung dunia. Untung akhirat~~~~

Monday, 26 October 2015

Rumput carpet pilihan Papa.

Kalau ikut kan hati Mama, Mama nak letak simen je kat ruang ni.
Tapi Papa dah teringin bebeno nak berumput bagai depan rumah ni. Papa kata, ada rumput depan rumah jadi sejuk, jadi redup, mata pun rasa sihat tengok rumput menghijau.

Kenapa Mama nak simen?

 1. Mama allergic kemuncup. Kalau kena kemuncup bolejh jadi gatal seminggu. Kemuncup kat keliling rumah kita ni kalau lambat potong boleh jadi taman kemuncup tau Hakim. Stress Mama bila nak membunga, habis sangkut di seluar dengan kemuncup. Gemok-gemok pula tu.

2. Semak mata memandang tengok rumput. Rumput pendek memang best lah yang jadi semak bila rumput tu panjang. Selalunya jadi sebab Papa lambat panggil pokcik potong rumput.

3. Bila simen no need  maintenance bulan-bulan. Dah jimat kat situ sebab tak payah nak panggil orang potong rumput and nak susun pasu bunga pun cantik nampak bersih.

Tapi itu lah, dah Papa nak sangat berumput depan rumah. So kita ikut kan aje ye.

Gambar bawah ni time baru lepas siap projek pagar rumah. Kita order 1 lori tanah merah  untuk sama levelkan kawasan depan rumah kita. Asalnya ingat nak upah orang ratakan. Tapi bila kita buat sama-sama time 1st day tanah ni sampai, rasa syok pula.  

Seminggu sattle tapi tak cukup rata tanah yang kita  kerjakan ni.   
Beralun. Penat godek gali sudahnya itu je yang mampu kita buat.
Macam gelombang kata Hakim. Hihihihi... 
Maklum ler kita bukan pro. Jimat duit dan yang penting dapat keluar peluh bersama keluarga . Seronok Mama tengok Hakim gigih tolong Papa ratakan tanah.



Letih woooo nak sattlekan selonggok tanah ni.



Aktiviti sihat. Elok amal selalu.

Bila tanah dah rata, Mama terus call Acik Linda minta dia tolong hantarkan  rumput carpet yang Mama dah order. Kita amik tak banyak pun. Kita order dan susun jarang-jarang. Kalau nak susun full ni mau pokai Mama and Papa. 

Lebih kurang 300 keping rumput Mama order, siap di hantar sampai ke rumah kita.Papa kena susun macam gambar kat bawah sebab tak dan nak merumput pagi tu. Acik Linda kata kalau nak simpan rumput ni tak boleh ditindih lama-lama. Risau rumputnya mati. Sebab tu kami susun macam ni. Tunggu petang sikit dah redup baru nak tanam.




Papa bersihkan tanah daripada batu dan segala sampah sarap.



Petang tu as promise Papa gigih tanam rumput disaksikan 5 orang mandor. 
Hihihihihi....

Acik Linda pesan,
Masa tanam tu kena gali dulu tanah tu. Jangan main letak aje. Then lepas tanam kena pijak-pijak bagi padat. Buat masa 1-2 minggu ni kena selalu siram sebab rumput carpet ni suka basah-basah time nak mula hidup. Renyah juga ye nak tanam rumput ni.

Atok Long banyak bagi tunjuk ajar time Papa tanam rumput ni. 
Cara keluarkan rumput dari tapak pun ada caranya. Kalau tak nanti rumput terburai.

Tengok lah semua  mandor dok cekak pinggang. Mama tukang buat air and bagi semangat aje. Hihihihi... Kan Papa yang nak sangat merumput kannnnnn...

Hakim kerja nye MAIN TANAH! Mandor dari kiri: Jida, Nek Ngah, Nek Misah, Ato Saad & Ato Yon.
Dan hasil kerja Papa...
TARAAAAAA,,,,
Wow! Impress sangat! 
Within 4 hour...You did it so great Papa!

Alhamdulillah cuaca baik, redup je. Dan siap sehari. Terer betul Papa.
semua 300 keping rumput siap ditanam.


Elok cermat je Papa susun. 
Serius!
Selepas Papa siap tanam elok rumput ni, Mama dah terjatuh hati pula dengan keindahan dan kehijauan rumput ni. 

Masya Allah...
Memang sejuk mata memandang. Macam ni dah cantik kan. 
Nanti dah bercantum nanti pasti akan lebih cantik.


Allah jadikan pokok besar sebagai pasak bumi dan Allah jadikan rumput-rumput kecil ini untuk mencantik kan lagi bumi. Semua nya berfungsi. Tak kira besar atau kecil semua yang Allah jadikan ada manfaat kepada kita. Benar!
Tidak Allah jadikan sesuatu itu sia-sia.
Sebagai hamba, apa yang perlu kita  lakukan ialah ketaatan pada Yang Esa,  dan sentiasa menjaga keharmonian yang telah Allah ciptakan untuk kita.

Tik tok... tik tok...  tik tok.

Tak lama, dalam 5 ke 6 bulan semua rumput yang Papa tanam dah bercantum.
Walau pun tak rata tapi Mama bahagia. Bahagia sebab tak sangka hasil usaha Hakim dan Papa sejak dari meratakan tanah sampai lah proses tanam rumput membuahkan satu lanskap yang sangat mendamaikan hati Mama. 

Gambar time raya bulan 7 baru ni. Rumput dah cantum!
Kita bersama Nenek and Jida
~~~~Terima kasih Papa and Hakim, buat Mama bahagia~~~~

Monday, 19 October 2015

Hari ini dalam sejarah!


Tak pernah-pernah anak Mama conteng wall rumah but today...

ANAK KU CONTENG DINDING!!!



video




End up Papa pun joint sekaki.
Opssss salah

Not sekaki but dua kaki tangan sekali!


Papa  senyum.
Mama is NOT speechless.

video

Thursday, 1 October 2015

Qurban seko lembu

 Assalamualaikum anak ku Hakim. Moga lebih ceria dari hari-hari lalu sebagaimana cerianya hati Mama dan Papa di hari raya qurban ini.

Alhamdulillah tahun ini Mama dapat qurban 1 bahagian lembu daripada 7 bahagian. Lagi enam bahagian di ambil oleh Ato, Jida, Mak Ngah, Mak Dal, Maksu  and Nenek Ucu.

Moga Allah menerima qurban ini.

Banyak ujian dan cabaran AidilAdha tahun ini, antaranya kemalangan di MasjidilHaram dimana terjadi tragedi kren jatuh menimpa para jemaah akibat ribut di sana pada 17 september lalu. Tragedi ini mengorbankan lebih  100 orang jemaah termasuk juga jemaah dari negara kita turut tercedera. 

Kemudian disusuli pula dengan tragedi rempuhan sewaktu melontar jamrah di Mina. Menurut sumber lebih 700 jemaah meninggal dunia dalam tragedi menyayat hati ini.

Allah... semoga roh mereka yang terkorban ditempatkan bersama orang beriman.
Kita ni tak tentu lagi ajal macamna kan.
Harap biarlah ajal tiba saat hati ini ingat pada mu Allah.





AidilAdha biasanya kita sambut bersederhana saja. Mama,Papa and Hakim tak beli baju baru pun. Kita anak beranak pakai baju yang memang dah ada dalam gobok. Baju raya tahun ni, tahun lepas masih elok. And pilihan mana 1 nak pakai semestinya di tangan MAMA. Hihihihi.

Mama pilih kita pakai biru kali ni ye. Jubah hitam tu memang Mama dah pakat nak pakai sama dengan makcik-makcik Hakim. Nak sedondon. Jubah Hakim tu Jida yang belikan awal tahun dulu, masih cantik segak Hakim pakai.

Sayang Makdal dia

Cik Meghah comel.

Abaikan entiti kat belakang Ato tu. Hihihihii...
Ato and Jida dah ready. Girls still.... kepochi!
Potluck di rumah Nenek Yati. berkumpul ramai-ramai.

Raya jarak jauh namanye. Hihihihi... 
Ehem-ehem, lain macam je gambar Makteh sekeluarga and Maksu tu kan.  Lain sebab diorang beraya asing di Penang. Tak dapat balik sebab nak  Mak Teh and Pak Teh dah kehabisan cuti. Maksu terjebak sekali sebab tolong jagakan si comel Hadif di Penang. Yang best nya walaupun jauh, tetap Makteh and Maksu pakai jubah hitam as planed before! Cayalah!!!

Tapi takde masalah pun raya jarak jauh ni sebab
 raya ke-2 mereka 4 beranak dah pin pin, pon pon di pintu belakang rumah Jida. 
And semestinya, Ato and Jida adalah orang yang paling happy! 

Sebut pasal raya ke-2. Semua keluarga Ato and Jida yang available datang gotong royong di rumah Ato untuk melapah lembu qurban. Seronok merewang ni. Masak ramai-ramai. 
Sambil tu yang muda belajar  potong dan agih daging, belajar cara masak secara berjemaah.

Semangat macam ni yang kita perlukan. Sesekali berkumpul tapi 
semua take part membantu apa yang patut.
Keluarga yang tua bersatu membantu dan memberi tunjuk ajar kepada yang muda.
Yang muda pula tidak sombong kaut segala ilmu daripada yang tua. Setiap masa terisi dengan 
penuh bermanfaat. 

Hakim and the geng macam biasa lah. Main saja kerjanya, berlari ke sana sini.
Berlawan bergaduh bergasak pun ye juga. Maklum lah boys bila dah berjumpa suka benar bergusti, bersilat bagai. Normal pada Mama jika anak lelaki di usia kamu suka bergasak. Yang penting lepas bergasak kena baik-baik semula ye Hakim. Bergasak untuk bina keyakinan diri, bina kemandirian dan tau potensi diri tapi jangan sampai membuli okay. Dan yang penting, bergasak jangan sampai ada dendam dihati tau.
Ato kesayangan Hakim sedang bakar kaki lembu. Tak berbaju sebab luka kat belakang Ato kesan operate dulu masih belum baik. Kena kasi berangin je belakang Ato, tu yang atok buat kerja mudah-mudah je masa gotong royong ni.

Ato Long! Hepi sangat gamaknye. 1000 kali LIKE! Atok ni nampak  je garang, tapi hatinya baikkkkkkk.

Banyak daging lembu ni. Jida kata lembu ni antara lembu paling besar yang mampu kita qurban.

Sepupu sepapat ipar Papa, pakat timbang daging.

Terbaik lah Tok Angah. pakai mesen kayi je kerat tulang lembu. Kerja jadi cepat! 
Dalam banyak-banyak gambar. Gambar ni Mama rasa pelik and gerun sikit. Hihihihihi...
Papa yang snap.  Papa kata kepala Tok Angah  tak kena pun daging tu. Erm...camera trick! Jaja-jaga parang tu Tok Long oiiii.

Bekejo lah kito. sekuek nyo!


Rewang potong bawang.

Atif and Cik Nina jadi mandor.

Hakim and Atif. Love u both! 

Masak jangan tak masak.
Ni berebut nak masak ke Mak ngah and Nek Andak ni?
Nenek-nenek saudara Hakim yang sangat baik hati.  Membantu dari pagi sampai ke petang.

Tara!!!
Inilah bahagian daging qurban yang telah siap dimasak untuk kenduri. 
Sup Daging
Daging masak kicap melekat!
Kurma daging.
Terima kasih di ucapkan kepada semua atok dan nenek saudara Hakim yang banyak membantu menjayakan majlis di hari raya ke-2 ini. I

Insyallah ada rezeki tahun akan datang kita qurban lagi.

Semua sedap!


Tetamu dari masjid datang  mengaminkan doa kesyukuran dan doa selamat selepas selesai Solat Jumaat.


Yang baju hitam kupiah putih bersudu di tangan tu Cikgu Mama masa sekolah rendah . Masih ingat lagi Cikgu ni pada Mama.
Namanya Cikgu Rosli.


~~~~ Biar keluarga kita kecil, tapi penuh baraqah~~~