Saturday, 10 January 2015

Percutian pertama 2015: TANJUNG SEPANG BEACH RESORT.


Lompat Hakim lompat!

Ceritera tirai 2015 bermula dengan khabar gembira. 
   Percutian keluarga pembuka entry 2015  ...

Rasanya macam baru semalam je kita mandi pantai. Seronok sangat Hakim sebab 
last time  mandi pantai time kita sekeluarga ke Langkawi masa Nov. 2013. 
Alhamdulillah di awal tahun 2015 ni kita ke Tanjung Sepang Beach Resort pula beramai-ramai dengan seluruh ahli keluarga MS pada 3 & 4 January yang lalu.

Actually percutian kali ni  sponsored by Ato. Ato amik 3 buah superior room untuk 
keselesaan kita sekeluarga. Semua orang joint vacation but this time Ato Lang & family from Pasir Gudang pun joint sakali. 

Dalam trip kali ni Ato Lang & family bertindak sebagai AJK makanan.

 Memang terbaik lah menu yang Ato Lang sediakan
 dengan budget makanan kali ni Mama, Mak Ngah and Mak Teh yang sponsor. 



Punggah barang nak check in.

Kita sampai ke Tanjung Sepang ni hari Sabtu petang dalam pukul 1 tghari macam tu. Actually malam Jumaat tu kita dah mulakan journey to JB (rumah Mak Ngah). So that takde lah terasa penat sangat nak direct to Tanjung Sepang tu kan. 

Kalau nak di ikutkan almost 6 hour perjalanan darat dari rumah kita ke Tanjung Sepang ni tau. Memang rasa kebas punggung wooooo duduk lama-lama dalam car.

Petrol & toll pergi balik KL-TS-KL dalam RM200. Okay lah tu kan. Maklum ler minyak RON95 currently RM1.90/l.... boleh berjalan lebih jauh. Hihihihihi....

Hakim nak naik troli ke chalet.
Sampai ke Tanjung Sepang ni,  aktiviti pertama ialah...

M A K A N

M A K A N
 Biasalah kan bila dah berjalan ni memang makan apa pun sedap.

Nak nak lagi bila mengadap laut. Angin serius tengah kuat time kita makan ni. Lauk memang boleh terbalik dari pinggan. Serius! Rugi pula rasa tak record time spegeti Mak Ngah terbalik dek kerana tiupan angin laut Tanjung Sepang ni.

Nampak tak Mak Dal dok pegang tutup tupperware pink tu.
Tu sebab takut pinggan dia terbalik lah tu. Hihihihihi....


Syok makan ye guyzzzzz

AJK makanan : Atok Lang family: Zurin & Faiz

Angin kuat tapi ape ada hal? Nak juga bergambo!

Ato Lang yang brave!


Mama with Cik Meghah.

Ato & Jida , santai senang hati.

Ato oh Ato.


Pengantin suam-suam kuku  ;P
After check in chalet all kids terus salin baju nak mandi laut katenye. 
Semua tak sabar nak built castle, nak berendam, nak main pasir! 

Tentang chalet pula kita dah tetap kan macam ni,
1 untuk family perempuan and anak-anak.
 1 untuk lelaki and 1 lagi untuk ato-ato. 

Meghah  & Aufaa. Mama Long ♥ U


We love u Jida.

Atif trying to calm ......

BUT...

Seems like... NOOOOOOO!


Papa bertabah melayan kerenah anak-anak.

Cinta hati Mama and Papa... Andy Hakim.

Syok ye main tanah Atif and Aufa.

Nenek Lang suka main air
Lama juga melayan anak2 mandi laut petang tu.
Dah nak pukul 6 barulah ajak semua mandi kat swimming pool.

Swimming pool di Tanjung Sepang ni tak lah besar sangat , lebih-lebih lagi time weekend kan. memang ramai lah umat mandi. 

Hakim tak sabar nak mandi kat pool ni Papa.

Silau-silau pun nak bergambo! Adik meghah dah ketiduran tu.

Kolam ni dalam sikit, untuk dewasa.

Hakim can swim  :)

Pool for anak anak.  Tak dalam and kecil sikit.
Siap berendam laut... berendam pool masing -masing bersiap untuk agenda malam.
Its BBQ time!!!

Malam pukul 8 semua dah ready nak bbq. 
Menu makanan disediakan sendiri dari rumah Mak Ngah and Ato Lang. 
Ada spaghetti, nasi berlauk,  cake dll.

But satay from  Ato Lang sangat terbaik !

BBQ time!

Macam biasa ... all gals ber gambo. Bapak2 kepanasan bako bbq. Hihihi
Nak share sikit, time bbq ni boleh dikatakan semua guest kat sini pun ber bbq. Meriah sangat.  Siap bertukar- tukar lauk bbq lagi. Walau saling tidak mengenali tapi dah macam hidup berjiran, Saling bertukar juadah. Seronok sangat macam percutian beramai-ramai pulak rasanya.

Lepas bbq kita santai-santai kat tepi pantai.
Ya Allah  suasana nya sangat damai. Kebetulan time tu bulan terang, memang cantik cahayanya menyentuh pantai. Bunyi deruan ombak yang menghempas pantai dan tiupan angin yang sepoi-sepoi bahasa malam itu  benar- benar mendamaikan hati Mama.

Sesekali boleh nampak banyak ketam dari laut cuba naik ke pantai.
Bunyinya berlari dari nampakan manusia ...unik!


Papa... Mama...  In love.  Again..n again...againnnnnnn.  ♥♥♥

Ato & Jida pakai kain sarong je. Sempoi!!!

Di bawah chahya bulan mengambang.
Hari ke 2, after subur pukul 6.50am
 u all dah berendam kat laut. Ato pun joint sama mandi laut subuh tu. 

Cuma emak - emak je tak follow sebab nak prepare breakfast.

Hakim dengan baju tidur je berendam sama.  Tak dan nak tukar swimming suit.  

Menghayati pagi yang tenang bersama keluarga tercinta. Ini baru romantik!

Kesayangan mandi laut pakai sleeping pyjama. Belasah je lah...

Puas mandi laut Hakim kali  ni. Dari subuh sampai pukul 10 pagi.


Tak dinafikan mandi laut kat Tanjung Sepang ni memang best. 

Seriously, laut nya sangat bersih dan sangat lah landai. Tak de lah risau sangat nak bagi Hakim mandi.  Ada kot dalam 100 meter dari pantai still landai. Pasir nya pun... halus mulus!

Tapi landai dan best macamana pun... safety first okay.
Malang ni tak berbau. Kan....

Lepas mandi kita bersiap berkemas. Check bilik semua. Return all remote tv,  aircon, key etc.... 


Ready nak balik. 
Panjang berjelakan entry walaupun stay 1 malam je kat Tanjung Sepang ni.

Meh nak share sikit review pasal tanjung Sepang Beach Resort ni. Kot lah boleh jadi panduan di masa hadapan. Hiihihihi...

Peta setepek.

Bawah ni ada layout Tanjung Sepang resort, bilik tak banyak pun jadi kalau rasa nak ke sini better booked awal-awal lebih-lebih lagi kalau plan nak ke sini time cuti sekolah.

 Bilik yang bersambung 4 tu ada connecting room. So kalau nak booking boleh request type bilik mana yang nak ye. Macam kita amik bilik superior type no connecting, number 25, 26 and 27. Sederet je dekat dengan swimming pool. Kiranye buka je pintu belakang boleh nampak pool. Bilik-bilik lain tak ada pintu belakang.


Layout

Gambaran our chalet dari depan.

Setiap unit bilik tak kira ape jenis bilik ada disediakan tempat BBQ di depan bilik masing-masing.

Bilik Superior.

2 queen size bed

Pandangan dari balkoni bilik kita, terus mengadap laut je depan tu.


Kalau nak detail harga and facilties boleh terus click kat sini ye. Kot le lagi 4 or 5 tahun akan datang nak ke sini lagi kan. Boleh lah klik-klik aje.  :)





20 comments:

  1. Salam.. Saya nak tanya.. Semasa bercuti di Tanjung Sepang, ada x dikalangan family yang menginap di chalet standart room? Dekat sana boleh ke kita memasak sarapan pagi dan tengahari? Peralatan memasak semua kt bawa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, kami semua amik superior room, tak sure samada bilik standart boleh masak ke tidak dlm bilik but all room ada provide tmpt bbq.

      Delete
  2. Salam. apa nombor telefon untuk dihubungi untuk tanjung sepang ni ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      0197639594 or nak lebih details
      boleh klik pd link yg saya bagi di hujung entry.

      Delete
  3. boleh saya tau berapa rate utk superior ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      rate dalam range RM150-300 (tgk jenis bilik) or nak lebih details
      boleh klik pd link yg saya bagi di hujung entry. Selamat bercuti.

      Delete
  4. SALAM,
    sekiranya nk g mandi manda je tanpa menginap area tjg sepang ada x?..xkne halau kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure lah tapi time saya pergi dulu ada 2 fam yg tak stay tp beriadah kat sana.

      Delete
  5. salam sis,, saya nak Tanya agak2 kalau untuk 1000 orang muat tak? bilik ada berapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pantai dgn chalet dipisahkan dengan tembok batu. Kawasan pantai tu mmg besar tp kawasan chalet tu pula kalau 1000 org mcm crowded sgt.(tu pendapat saya)

      Delete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. salam sis nk tnye sikit boleh.. Boleh memasak ke dlm bilik.. Ad sediakan peralatan memasak ke? Atau kene bwk sdri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raanya tak sesuai masak dalam bilik. Tapi tempat bbq provided di luar chalet setiap bilik. Try call admin chelat untuk kepastian ye sbb time saya ke sana mmg takde masak dlm bilik. Kecuali masak air je.

      Delete
  8. Tv dapat bnyak channell x sis..

    ReplyDelete
  9. bilik superior tu brapa per night?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Superior room utk Weekend..school hldy puclic hldy dlm rm330per night.weekday rase dlm rm220-260 kotsy bru ahad aritu book utk hjg nov.oct smpi awal nov full.

      Delete
  10. Kne book awl.sy tnye dr end sep full.yg ade tggl banglo hihi 2k lbih smlm.hihi..hjg nov bru ade kosong.tu trus book cpt2.cume ctu mmg xde cafe or rest. Bbq or bw mknn instant cm maggie cup ke hihi..p bbq best.xpon kuar dpn taman ade la kedai mkn.xsbr rase nk hldy ke sne.rmi ckp best..cntik...

    ReplyDelete
  11. salam..boleh tak mintak nombor resort untuk dihubungi?thanks

    ReplyDelete
  12. Salam,
    Lokasi menarik sekitar resort tanjung sepang yang boleh kita lawati?
    Restoran?

    Tq

    ReplyDelete