Tuesday, 24 December 2013

Hub Bunga Negeri Selangor, Sungai Buloh :: Syurga Bunga.

Kedai bunga murah?

Erm.... Kalau kat Nilai 3 ada banyak bunga plastik murah...
tapi kat Sungai Buloh ni pula famous dengan adanya bunga original yang wangi lagi murah!

Tapi kena pandai cari nursery bunga yang murah kat sini.
Kalau tak, rugilah kalau dah ke Sungai Buloh tapi tersalah pilih kedai bunga. So kali ni Mama Hakim nak share mana nak cari nursery yang murah di Sungai Buloh ni.

Actually banyak kedai bunga area Sunga Buloh ni. Kalau org luar (bukan org Selangor) selalu fikir kedai bunga yang murah ade kat deret tepi jalan besar yang dorang boleh nampak di sepanjang jalan besar. Tapi sebenarnya kalau nak cari kedai bunga yang murah di Sungai Buloh ni ada di area Hospital Sg Buloh. Dulu orang panggil Hospital Kusta.

Jalan Kusta, disepanjang kiri kanan jalan ada banyak nursery. Yang putih tu bangunan Hospital Sg Buloh.

Jida bagitau Mama yang dulu (puluh2 tahun dulu) ...
 pesakit kusta akan ditempatkan & dirawat di hospital ni.  Sebab tu hospital ni dikenali as Hospital Kusta. Sampai sekarang nama jalan kat atas ni pon lekat nama Jalan Kusta.
Nak dijadikan cerita, oleh sebab mereka ni perlu dikuarantin maka tak banyak lah aktiviti yang pesakit ni boleh buat. Jadi menanam pokok merupakan antara  aktiviti yang boleh pesakit ni buat sepanjang mereka kat sini. Tu lah asal usul mcmana area sini ada banyak nursery bunga.

Wallahua'lam... itu menurut Jida lah. Mama percaya sebab Jida & Moyang Hakim memang asal orang Sungai Buloh. Tapi sekarang rasa Mama dah tak ade pesakit kusta lagi kat situ or kalau ada pun mungkin sangat sedikit. And sekarang kerajaan dah bina hospital yang baru tapi hospital yang lama still dikekalkan. Kedudukan Hosptal Sg Buloh dengan Hospital Kusta ni bersetantangan jalan je.

Berbalik kepada topik, sampai sekarang memang banyak kedai bunga especially dari jalan luar nak masuk menghala ke hospital. Cuma  satu masalah kat sini iaitu masalah nak parking kenderaan. Pasalnya memang tak disediakan parking lot kat sini sebab kedai bunganya memang berderet kat jalan besar masuk ke hospital macam dalam gambar kat atas. So jangan terkejut kalau datang ke sini nanti Hakim akan nampak banyak kereta and lorry parking kat tepi jalan je.

But.....
 Actually most yang tepi jalan ni own by Chinese. Kalau rasa nak cari kedai bunga Melayu, kena street jalan ke Hospital Sg Buloh sampai nampak signboard Hub Bunga bawah ni ye. Mama bukan racist ye tapi Mama just nak share lebih banyak choice dan variety pada Hakim & readers. (  peace no war  :)  )

Signboard kemain beso ni kalau tak nampak juga tak tau lah ye.  Jgn lupa turn left ye.




Bila dah turn left... akan nampak pemandangan mcm ni. Kiri kanan jalan pon kedai BUNGA.
Sampai sini memang ade banyak choice kita boleh buat. Mereka kat sini bukan je jual bunga tau.
Pasu, tanah, rumput, accessory lanskap pun ada jual. Harga kena pandai minta tawar. Biasanye memang boleh tawar so bila dah sampai sini pandai2 lah nego & make sure bonet kete kosong ye.

Kat bawah ni contoh kedai bunga yang ada di  area hub ni. Nak park kereta pon senang sebab mereka ni memang jual pokok kat laman rumah je. So far parking FREE.  :)

Kalau rasa lengang je takde tokeh bunga...try lah horn kereta sikit (sikit je nooo....)  or better call je no tepon yang ada kat depan laman memasing.







Kalau sedang menyoping bunga tetiba sakit, boleh terus ke klinik Ghani ni ye. hihihihi... tp today tutup plak klinik ni.

Kalau rasa nak beli pasu bagai jangan bawa kereta. Kena bawa Hilux. hihihi...

Cuma 1 tips nak share, Mama memang akan suggest beli flower kat area ni but kalau rasa nak beli pasu murah jangan beli kat sini. Biasa lah kan...pasu ni pada Mama beli yang reject pun dah elok. Pasu rumah Mama pun semuanye reject...Alhamdulillah elok je bunga nye hidup kembang mekar. Eceeeeh!!!

Nak tau mana pasu reject murah?
Pasu tanah liat, 3 bijik RM10 pon ade. Insyallah nanti Mama share ye. Adios.... Wassalam.


~~~ Selamat menyoping BUNGA! ~~~


10 comments:

  1. Oloo bestnya. Akak suka bunga rasa nk g sini tp x sampai lg.

    ReplyDelete
  2. Seronok kan tanam bunga. Boleh ketagih! :)

    ReplyDelete
  3. kat mana ada jual pasu reject yg murah tu..nak gak beli.

    ReplyDelete
  4. Nanti bila dah beli pasu nanti boleh hasilkan tanaman yang cantik macam dalam blog ni sila lawati http://smartgarden2me.blogspot.com/2014/11/tanaman-berpasu-exclusive-untuk-yang.html?m=1 saya just nak share idea tq tuan tanah

    ReplyDelete
  5. saya adasinggah blog En Afiq. Informative.... thx for sharing idea bonsai tu. En Afiq ada nursery ke? Kalau ada kat mana ye?

    ReplyDelete
  6. Salam aidulfitri Puan Noriz. Saya memang sedang mencari taempat yang ada jual pasu - pasu reject ni. Lebih-lebih lagi pasu yang saiz besar-besar. Bole ke tolong bagi contc no tempat pasu reject tu. T.kasih

    ReplyDelete
  7. kilang PASU..
    Kuala Kangsar Road, 1 Mile, Perak, 30010 Ipoh, Malaysia
    +60 5-506 0628

    ReplyDelete
  8. Boleh dapat number telepon bimbit.

    ReplyDelete