Wednesday, 25 December 2013

Tahukah anda tak semua Company tutup during Christmas? Kenapa ek?

Hakim:
Mama, kenapa harini Mama work? Semua orang kan cuti.

Mama:
Mama have to go work. 
Because.... company Mama tak amik cuti Chrismas.
(Bukan saje Chirstmas malah Thaipusam, Awal Muharram, Maulidur Rasul pun Mama tak cuti ye anak ku Hakim.)

Hakim:
Tapi kenapa office Papa cuti Mama?

Mama:
Because office Papa follow cuti-cuti yang dah ditetapkan oleh  kerajaan. Phew...
(macamana ek nak kasi paham ini budak ekkkk...)

Hakim:
Kenapa itu...kenapa ini...blaa blaa blaaa....

=============================================

Apa yang berlaku sebenarnye ye?  
Orang lain cuti, Mama kena kerja. 
Erm.....
Family & kawan2 Mama pun pelik kenapa Mama kena kerja time orang ramai bercuti. Ramai juga yang beranggapan yang Mama  ni workaholic, kerja time cuti then dapat gaji double or triple.

Salah tu.....

Anak ku Hakim..... today Mama kena work sebabkan benda ni ye.

Buku ni Mama beli sebab Mama kena jaga HR . Mama suka buku ni sebab buku ni ada huraian bagi setiap akta. Maklum lah, Mama ni bukan lawyer boleh paham ayat2 law ni.

Akta Kerja 1955 dengan jelas menyatakan bahawa bilangan hari kelepasan yang diberikan kepada setiap pekerja bergantung kepada organisasi tetapi tidak boleh kurang daripada 10 hari setahun.

Min 10 hari ye, kalau company bagi lebih tu bersyukur lah.
Contohnye;

 bilangan cuti umum di Negeri Selangor pada tahun 2014 adalah sebanyak 18 hari.
So , December 2013 Mama akan bagi list cuti ni pada boss Mama untuk mereka thick cuti yang mereka rasa nak bagi pada pekerja. 

Nasib lah kan...untung badan dapat lebih 10 hari. Alhamdulillah next year, dapat lah kami cuti 12 hari. Biasanye  cuti yang mereka bagi ni depands on staff yang ada. Macam company Mama so far belum ada staff Christian so tak ada lah cuti Christmas.

12 hari cuti am diluluskan.

Ada lagi 1 bab nak share, dalam minimum 10 hari yang majikan kena kasi tu pula,
 5 daripadanye WAJIB diambil;

1. Hari kebangsaan (31 Ogos)
2. Hari keputeraan Yang diPertuan Agong (Normally 1st Saturday pada bulan June)
3. Hari Keputeraan Sultan
4. hari Pekerja (1 Mei)
5. Hari Malaysia (16 September :  baru berkuatkuasa tahun 2010)

Erm....dah 5 hari WAJIB amik so balance 5 hari tu lah yang majikan boleh pilih nak ambil cuti yang mana mereka rasa sesuai.

4 hari ni company wajib bagi cuti. Buku ni cetakan tahun 2008, so cuti Hari Malaysia time ni belum kuatkuasa lagi.
So, pada sesiapa yang rasa majikan kejam tak kasi cuti tu, harap jangan melenting. Undang-undang memang dah nyatakan dengan jelas bahawa  majikan ada hak untuk memilih hari cuti yang mereka kehendaki. 

Dan perlu ingat ye bahawa tiada bayaran double or triple jika Mama kerja pada hari yang company Mama tidak declare cuti syarikat. 

Cuma apa yang menariknye tentang company Mama ni, boss setuju untuk bagi EXTRA 2 hari lagi annual leave bagi staff admin. (senyum sampai ke telinga! ngeeeeeeee....)

Terpulang lah nak guna bila. Sometime hari cuti yang company tak declare cuti pun boss bagi balik awal. (ngeeeee...senyum lagik sampai ke tengkuk plak! heheheheh....). Agaknye sebab kesian kot tgk kami ni dok canok kat office sedangkan jiran2 office lain kosong tak keje.

So....harini Mama kerja dengan hati gembira. Lunch time nanti Papa janji nak mai office dengan Hakim. Can't wait to see u Mr Somi & Hakim.

~~~ Agak2 today boss kasi ke balik awal? hihihihi... ~~~

UPDATE: 

Situasi: Boss masuk office pukul 10.30am.

Dialog bermula
Boss: Today u all boleh balik awal.
Aku: Half day ke Boss? (eceeeh...buat2 tanye plak. Hati dah bunga2...)
Boss: Ya...boleh balik awal.

Yuhuuuuu!!! Sonok bukan main ye. Boss lain xde camni kan. Thx Mr Yam.

18 comments:

  1. Salam. Kat mana beli buku ni? Saya mencari buku ni..

    ReplyDelete
  2. Salam, Buku ni terbitan UTM. saya beli online terus dengan UTM. Memang bagus buku ni as reference.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tak saya dapatkan url website untuk beli buku ni? Tq

      Delete
    2. saya try cari dekat http://www.booksonline.my/ tapi xjumpa buku ni. xtau mcmn nak beli..

      Delete
    3. Salam, kalau tak silap saya saya beli online kat sini. Try call no dalam web ni http://kutmb.coop/hubungi-2/

      Delete
    4. Susahnya nak cari buku ni.. semua xde stock

      Delete
    5. Dah cari dekat semua bookstore, dah pi UTM pun cakap dah out of print, mph bookstore xde, amazon pun xde, dah dekat 2 minggu cari xdapat. kalau nak mintak jasa baik puan fotostat dan poskan pada saya boleh tak? Itu pun kalau boleh la.. Huhu

      Delete
    6. Kalau boleh nanti saya bank in duitnye..huhu

      Delete
  3. Insya Allah...boleh. Bg alamatnye ye. Tapi nak inform yg bnyak yg saya dah tulis note & conteng pd buku ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih..xpe2..conteng pun xpe.

      Nama & Alamat:

      Nurul Halil Bin Ishak
      101 Kampung Kroh Hilir,
      33700 Padang Rengas,
      Perak darul Ridzuan.
      019-241-6373

      Terima Kasih :)

      Delete
  4. Insya Allah saya akan arrange pos after Aidilfitri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih..Selamat Hari Raya Aidilfitri

      Delete
    2. Maaf, cuma nak tanya buku tu dah pos ke? TQ

      Delete
    3. Salam Halil, saya baru pos kan buku guna pos express today. Maaf ye sbb lambat pos. Kalau dah dapat nanti inform lah ye. Moga bermanfaat.

      Delete
  5. InsyAllah saya akan pos kan copynya this coming Wednesday. Sori ye lambat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..Alhamdulillah saya baru terima tadi..satgi saya transfer ke akaun Puan. Terima Kasih sgt2 :)

      Delete
    2. Saya dah transfer ke akaun maybank
      Ref: 2104217466 (23 Aug 2014 20:48:47)

      Delete
  6. Alhamdulillah, tapi saya terima lebih drpd yg sepatutnya.

    ReplyDelete