Monday, 8 September 2014

InsyAllah, September ini Mama IUI

Selamat datang ke Klinik Obstetrik dan Ginekologi

Last thursday punya cerita.
Kita ke HKL lagi untuk meneruskan usaha murni kita. Kali ni ke HKL bawa Hakim and Moksu sekali. Nak menengok wayang lepas jumpa Doktor plannye.

Macam biasa berdebar-debar rasa hati ni nak jumpa Doktor. Mengharapkan perjalanan nak buat IUI ni dipermudahkan tanpa halangan.  Sampai di Infertility clinic nurse suruh Mama timbang berat badan dan ukuran pinggang dan pinggul pun diambil sebab sebelum ni kan Mama overweight so semua ni perlu untuk pastikan BMI Mama mengikut syarat yang telah ditetapkan oleh HKL. Semua ni wajib sebab kalau tak lepas syarat...tak boleh buat IUI tau.

Alhamdulillah , Pass !
So Doktor decide Mama boleh proceed dengan IUI. Doktor terangkan pasal procedure yang perlu Mama & Papa follow untuk memastikan telur dapat terhasil and IUI dapat berjalan dengan lancar.

Doktor yang consult Mama kali ni bukan Dr Sarah. Dr kali ni merupakan Pakar Gynea HKL. Berdebar juga lah Mama nak jumpa Pakar O&G ni. Bila dah jumpa ternyata Doktor pakar ni sangat baik. Penerangan diberi sejelasnya. Doktor review  history Mama dan inform  Mama boleh skip  makan Clomid sebab last year Mama dah pernah makan Clomid for 2 cycle di Putra Medical Centre, Sg Buloh but gagal conceive. Doktor kata no need buang masa and boleh teruskan dengan suntikan matangkan telur.

Doktor terangkan, Mama akan diberikan suntikan meransang penghasilan dan mematangkan ovum. Dos yang  akan diberi adalah dos yang paling rendah sebab untuk process IUI ni memadai jika ada 1 atau 2 telur matang sahaja. Doktor bimbang jika banyak telur terhasil , kebarangkalian untuk hamil kembar adalah tinggi.  Jika kembar 2 tak pe lagi... Doktor bimbang kembar 3, 4 atau lebih.  Boleh menyebabkan keguguran dan masalah lain katanya. Mama and Papa ia kan sahaja. Doktor lebih tahu kan... Tapi dalam hati rasa gerun juga sebab nak kena inject ni bukan nya aktiviti kegemaran Mama. Huhuhuhu....

Perasaan Mama pada masa dan saat diberitahu yang Mama boleh proceed IUI within this 2 week bercampur baur. Suddenly Mama rasa macam tak ready pula. Rasa takut pun ada. Rasa sedih pun ada bila tengok Hakim yang mungkin bakal ada adik nanti.
Semua perasaan tu bercampur baur. Tapi sebenarnya lebih kepada rasa takut. Takut fail. Takut nak menghadapi kebenaran yang pahit.

Papa? Papa sangat gentlemen. Papa cakap Papa dah lama ready nak ada baby lagi. Kalau boleh Papa nak keluarga kita ni jadi sebuah keluarga yang besar. Kalau boleh Papa nak IUI ni akan di anugerahkan Allah pada kita baby twin! Twin just like your untie Mak Ngah dan Mak Teh. Macam abah Papa... Ato Nahar dan Tok Along Nazar. Tapi kalau IUI ni tak berjaya Papa kata kita kena redha. Sebab Papa cakap Hakim pun sudah cukup membahagiakan Papa. Betul! Hakim betul-betul membahagiakan hidup Mama and Papa. 

Buat masa ni Doktor bekal kan Mama dengan 10 biji Duphaston untuk dihabiskan dalam masa 5 hari. Asid Folic dibaginya lagi 5 papan. Kena makan setiap hari. Next appointment, Mama kena datang pada hari ke-2 period, pukul 7.30am. Huhuhuhu... pagi nyeeeee!!!!! Nurse suruh Mama bawa sekali bekas tahan sejuk sebab nak bekalkan ubat suntik. Mana pula nak cari bekas tahan sejuk ni ek.

Makan time  :)

 So now Mama sedang dalam process nak tunggu period pula. Normally after 2 days habis makan Duphaston ni akan period. Mean probably by end of this week Mama kena cuti lagi lah kan. Doktor dah siap pesan yang within 2-3 weeks Papa tak boleh outstation. Kena sihat. Sebab dalam 2-3 weeks ni kalau telur matang, Doktor akan  proceed  IUI. InsyAllah....

Sambil  tu  Mama meng Google mencari bekas cooler bag.
Google sana sini nak cari cooler bag yang murah dan mudah di usung ke sana ke mari.  Hihihihi...
Banyak jenis cooler bag ada. Dari yang murah ke mahal. Macam-macam size . Macam-macam design. Rambang mata juga lah dibuatnya.

Siap Goole kita ke BabyLand last Saturday. Beli cooler bag Autumnz dengan Ice pack sekali. Murah je...Cooler bag tu baru RM19.90. Macam-macam color and corak available, cantik cute semuanya. Ice pack pula sekotak ada 3 ice pack, harga RM23.90.  Brand Autumnz juga.

Yang lawaknya Mama siap nak pilih cooler bag color pink. Kengkonon nak dapatkan aura  baby girl. Huh! Papa marah tak kasi amik hat pink. Jangan mengharap katanye. Disuruhnya amik color black. Sadis tau! So Mama ni kan isteri Papa yang mithali. Mama setuju amik color black but .... hihihihihi. Pink tu totap ade! Bolat-bolat pink. Kekekekekeke.... Ok lah tu kan daripada amik semua pink kan. Papa tak boleh kata ape...senyum je lah ye. Layannnnnnn....  :)
~~~  Ya Allah permudahkan lah
Mengharapkan IUI berjaya dengan sekali percubaan ~~~No comments:

Post a Comment