Monday, 14 August 2017

Farm in the ciTy bukan Zoo. ;P

Mama and Papa  first time datang sini, 
Hakim pula  ini your 2nd time ke Farm in the city, masa age 4 , Hakim dah follow rombongan tadika ke farm di Sri Kembangan ni. Kiranya masa kita ke sini, Hakim lah yang guide kitorang nak tengok rabbit kena belok sana. Kalau nak naik pony pula kena corner sini. Hehehehehe....

Kita pergi masa public holiday sempena pertabalan Agong April lalu .
Lamakan baru nak up entry ni. Sorry lah ye Hakim.
Sampai sana tengok punyalah ramai orang kt sini.
Parking dalam semua dah full, kita terpaksa parking kat luar. Kena menapak sikit lah ye.

Oh... nak bagitau farm in the city ni bukan macam zoo ye.
Animal besau - besau takde ye kat sini. So jangan bagi harapan kat anak-anak kata ade gajah, giraffe, tiger ape semua tu ye. Sebab most animal yang ada kat sini jenis yang kiut miut sahaja. Yang jenis buat pet. Nama pun farm kan....

Boleh feeding feeding. Touching touching  :)

Haaaa... macam tu kekdah nye kat mini zoo ni ye.

Kita nak pergi farm  :)

This is the MUST activity. Pony ride ni kena bayar asing ye. Guna token, RM7.


Boleh dikatakan kalau setakat nak bawa anak berjalan dekat area Selangor / KL boleh lah try bawa anak ke sini. Tempatnya tak lah sebesar zoo so tak lah penat nak round or dalam erti kata lain tak ler penat nak ngejo anak dalam tu. Hehehehhe...

Kalau kat zoo kita just boleh tengok animals dari jauh kan, tapi dekat sini boleh masuk sekali dalam kandang tu. Boleh bagi makan and pegang animals kat situ so anak seronok lah. Macam Hakim memang suka sangat lah nak feeding-feeding segala animal tu kan.

Ulor bawah ni pun hakim berani pegang kan. Mama je lah bising, setiap kali Hakim pegang je animal. Mama suruh wash your hand. Tapi yang bagus nye tempat ni. Dorang sediakan banyak sinki. Senang lah sikit hati emak-emak ni kan. Tak ler melilau nak cari paip nak wash hand.

Ye lah anak-anak ni main sedap dia je garu muka lah,
korek hidung lah lepas pegang animals ni kan. Dah le awak tu tengah under treatment untuk Molloscum. Ape Molloscum? Ha... tu nanti Mama cerita dalam entry lain ye.

Hakim memang berani!

Discus pasal anak ayam.

White peacock

Hakim session with rabbit

Banyak anak ikan dalam tu oiiiii...
Di farm in the city ni juga ada diorang bina drain di sekeliling kandang rabbit.  Ramai lah budak and mak budak dok main kat drain ni nak tangkap ikan. Jaring disediakan secara percuma . Haaa...siap lah ye time ni kalau tak basah baju anak memang tak sah.

So better lah siap sedia baju lain dalam beg. Kang dah berlemuih anak main dalam drain ni, nak balik naik keta macamana kan. Tak kan nak biar basah lembab kering sendiri plak kan. Tak pasal gatal-gatal pula. Macam Hakim time ni hujan dah mula nak turun so tak dan lah nak berjaring kat drain. Hakim acah-acah nak tangkap guna tangan je.

Hakim ni mana kira orang tengah nak bergambar. Dia main syok je terus pergi kat rusa and usap.  Sori lah kak ber hat. Anak saya tumpang pegang jap ye rusa ni. Hehehehehe...

Antara sinki yang disediakan.

Tido ke Papa?


Duck in action.
Kecil kecil farm ni pun almost 2 hour juga lah kita kan dalam tu. Walau pun farm ni in thecity but dorang pandai buat landscape kat sini jadi cantik and redup. Banyak pokok besar yang ditanam so selama berada dalam ni kita tak akan dimakan terik matahari.

Tempatnya pun diselenggara dengan baik. Bersih.
Bau tu jangan cakap lah ye... nama pun farm so sure lah kat kandang kambing tu akan ade bau poo poo kambing. Heheheheh...

 At least anak kita akan tanya
 "Eiiiwww..bau apa ni Mama?"
" Owhhh.. ini lah bau poo poo goat. Nampak tak yang bulat-bulat hitam tu. itu lah poo poo nye"

Secara tak langsung anak kita boleh recognize bau poo poo kambing tu macamana kan.
Hehheeheh... Serious positive Mama ni kan!


Pergi time cuti memang ramai lah orang.
Okay, ni Mama nak share pengalaman Hakim di farm in the city bercama the giant kura-kura.
Besar kan kura-kura tu.

Ada banyak juga kura-kura dalam ni and Hakim tak sudah-sudah nak feeding si kura-kura. Asal nampak kura-kura yang lonely dia akan feeding. Lonely kooooo... hehehheehe.


Sampai lah ke satu saat ni. Tengah Mama and Papa tengok Hakim feeding the kura-kura suddenly Hakim berdiri laju and pegang jari macam kat bawah ni.

Muka pun tak se berseri masa sebelum-sebelum tu.


Ha....
Ada budak kena gigit dengan kura-kura.
Luka  jarinya. Berdarah.

Alahai kesian tengok tak sampai hati nak snap jari Hakim yang bleeding tu.
Tajam juga ye gigi kura-kura ni.

Sampai terkoyak jari anak Mama. Papa kata nasib baik kura-kura tu baik hati, sebab biasanya kena guruh bunyi baru kura-kura lepaskan gigitan.

Ermmm.. ye ke????
Papa ni buat-buat cerita ke ... betul-betul ni?

Tak kisah lah kan, tapi lepas je tragedi luka di jari terus lah  kita berangkat balik. Hari pun time tu dah mula hujan. Hakim pun muka dah kembang kuncup menahan sakit.



Overall . Hakim happy sangat sepanjang masa berada dalam Farm in the city . Kecuali bila dah kena gigit dengan kura-kura. Yang tu memang salah Mama and Papa sebab kurang pantau anak sebenarnya. Bawa anak-anak se usia Hakim memang berbaloi dan senang je nak cari tempat ni.

Guna je waze , InsyAllah sampai lah terus ke pintu depan farm in the city ni.

 Nak ke ke sini lagi???
 Erm....
 Lagi 2-3 tahun lagi... maybe.  :)




Tuesday, 18 July 2017

Sambal Jawa aka Lodeh Kering. Sayur yang paling sedap tak ingat dunia . Nampak simple tapi azab oiiiii nak buat.

Sekali panjang ha tajuk post. Kena letak panjang sebab nak
 se-kufukan !
 se-sama tarafkan !
 cara membuatnya yang ya ampun banyak renyah tak ingat dunia!

Biasanya kita jumpa menu ni time kenduri or time makan kat rumah orang jawa yang rajin memasak. Ha... gitewwwww...

 Menu ni biasa nya Mama dapat makan time kita balik Johor or mood Jida rajin nak masak sayur ni. Cuma ni tak tau... tiba-tiba tekak Mama ni teringin benar nak makan sambal jawa, tu yang terasa nak buat tu.

Kira nya ni 1st time Mama nak buat sendiri resepi turun temurun ni dari A to Z.  Selalunya Mama assist je Jida masak kat dapur, ini kali mau masak untuk Mama punya mother in law pula. Hehehehhe... Nak bagi my mother in law impress!

 Tak sia-sia bermenantukan gadis kacukan Cina+Jawa+Banjar+Bugis ni.
 (Wow mix 4 darah, patut le Mama ni santekkkkkk!!!  bluekkkkk!  ;P ) 

Alhamdulillah... nasib baik jadi.  Macam ni lah rupa sambal goreng jawa tu. 
Sedap!

Sekali tepek lauk dari kuala je daaa..... Ingat ye kuali kena besar sebab sayur ni kena kacau rata. kalau kuali kecil nanti payah nak ngaco nye.



Mama nak tepek sini cara nak membuat sambal jawa ni sebab senang nanti nak jadikan rujukan Mama and menantu Mama nanti. Eceh!!!! Kuat berangan Mama ni ye!  Hakim baru standard 1, dah ada hati Mama nak bermenantu. Hehehehe...

Nak buat ni aritu Mama siap call Jida and Nenek Ana Johor. Takut tak jadi kan. Banyak bahan nak disediakan kalau nak buat menu ni. Bahan SABAR pun kena banyak dalam hati. Hehehe...


Bahan tumis:
  Bawang Besar - 2 biji
Bawang Putih - 3 ulas
Lada Merah - 2 biji
Udang Basah Kecil - segenggam

Bahan kisar:
 Udang Kering - 1 sudu kecil
Cili Api Hijau - 15 tangkai / sepedas rasa. Hehehehe...


Santan - Mama guna santan kotak 200ml
Assam Jawa - 1 sudu kecil
Gula - 1 sudu besar/ sesedap rasa tapi jangan banyak
Garam -1/2 sudu besar / sesedap rasa

Sayur:
Kancang panjang - 2 genggam Mama
Kentang - 3 biji
Tempee - 1 keping
Tauhu - 2 keping
Sohun - sesuka hati Mama ( main amik je lebihan dalam peti)
Pucuk - sesuka hati Mama ( main amik je lebihan dalam peti)
(semua sayur mesti digoreng dahulu kecuali kancang panjang)

Mama little helper. Kopek kulit kentang.


Tempe dan kentang mesti dipotong kecil terlebih dahulu sebelum di goreng bersama garam dan kunyit. Tauhu tu pula goreng seketol dahulu  then baru di potong dadu.

Make sure time goreng sohun dan pucuk ni minyak dalam keadaan panas. Letak sedikit-sedikit sebab mereka ni bila digoreng akan kembang semangkok! Mesti sure jaga api sebab tak mau hangit ok. Sohun tu kena tengok masak rata sebab tak mau ada sohun yang tak masak goreng.

Cara nak masak (refer caption kat gambar juga) :

Tumis semua bahan tumisan sampai naik wangi (jangan hangit)  kemudian masukkan bahan kisar. Goreng garing kemudian masukkan santan pekat serta air assam jawa.

Agak-agak dah mendidih dan sedikit memekat santan tu. Terus masukkan semua kacang panjang. Bila kacang panjang dah agak layur, masukkan semua sayuran yang telah digoreng awal td iaitu kentang, tempe, tauhu, sohun dan pucuk ke dalam kuali. Kacau dan gaul rata.

Masukkan garam dan gula dan pastikan semua sayuran tadi bersalut sebati dengan tumisan. Bila nampak sayur yang dimasak telah keluarkan wap dan asap. Boleh lah tutup api.

Boleh hidang makan dengan nasi putih dengan ikan goreng.

Serius SEDAP! Makan ratah dia saje pun SEDAP!

~~~Jangan ingat perempuan je kena pandai masak. Hakim pun kena belajar masak okay~~~



Thursday, 27 April 2017

KhataN @ SunaT: PART 3 - Berpantang


Image may contain: 2 people, people sitting, bedroom and indoor
Malam sebelum bersunat. Happy faces.
Sunat ni sakit macam kena gigit semut je....

Huh!!!!!

 Siapa lah yang memulakan statement ni ye? Sebab ternyata bukan macam tu. 
Papa kata kalau tak cakap macam tu nanti budak-budak ni tak moh bersunat.

Yang sakit macam kena gigit semut tu masa doctor inject ubat kebas aje. Lepas-lepas tu.... ahzab nye. Kesian Mama tengok. Nak nangis, panic pun ada. Meh nak citer meh.


Image may contain: 4 people, people smiling, people sitting and people standing
Alhamdulillah.  Gambar selepas bersunat.
 Sebelum khatan, doctor akan bagi  makan ubat dulu. Antaranya ubat tahan bengkak and tahan sakit. Hakim kata, masa doktor inject tu Hakim boleh tahan. Memang sungguh pun. Hakim keluar bilik doctor tak nangis pun. Masa tu yang teman Hakim dalam bilik doctor cuma Papa and Pak Ngah Mizi. Mama tunggu kat luar, tak sanggup dan masuk.

Image may contain: 1 person, sitting
Masuk kereta kejap, terus tidur sampai lah ke rumah.
 Sampai je rumah. Dah macam drama Melayu. Hakim menangis beria-ria sangat! Masa kat rumah baru lah Mama tengok keadaan "anu" Hakim. Macam ni ke sunat???? huhuhuhuu...
Patut lah sakit....

Rupa-rupanya Acik Haziq kat rumah pun sama.  Menangis beria.
Mungkin sebab kesan ubat tahan sakit tu dah habis. Panic Mama dibuatnya. Pujuk-pujuk pun nangis juga. Mama pun dah macam nak suruh je Papa angkat Hakim pergi clinic tu balik.

Bila Jida sampai rumah kita. Pujuk bagi segala macam coklat. Then bagi makan ubat tahan sakit. Baru lah Hakim lega. Penat nangis + tambah dos ubat tahan sakit.  Terus tidur. Bagi ibu-ibu yang pertama kali handle anak berkhatan mesti akan terkejut.  Mama is nak nangis tengok kan kamu.

Image may contain: 1 person, sitting and sleeping
Akhirnya tertidur selepas lama menangis. Sakit sangat katanya. Kesian Hakim.

Rupa-rupanya Hakim kena 11 jahitan.  Instead of 4 jahitan pada budak yang normal. Papa kata masa sunat tu rupanya masih ada nanah di bawah  "anu". Patut lah doctor kata kalau dah kena, boleh senang kena balik infection. And patut lah Hakim sangat sakit bila ubat bius habis,  Hakim banyak kali kena jahit.

Selesai bab khatan, sekarang bermula lah episod pantang dan penjagaan orang berkhatan. Nenek  and Jida pesan kat Mama, masa pantang sunat ni make sure Hakim;

  • kurang minum air, kalau lebih minum nanti nak kencing pula 
  • "anu" jangan basah. Mandi lap-lap je.Masuk hari ke-3 Mama mandikan tapi dengan penuh hati-hati tak mau "anu" kena air
  • makan makanan  yang tidak mengundang gatal. So no seafood, no ayam. Menu Hakim ikan merah, ikan senangin. Tapi masuk minggu ke-2 Mama dah mula  bagi Hakim makan ayam. As record, selama 2 minggu pantang ni, makan minum Hakim semua nak bersuap. Manje noh nohhhh!!!

Ini pula cara Mama and Papa gantung kain pelekat Hakim masa bersunat;



Image may contain: 1 person, sitting
Tempat gantung kain pelekat: Guna playmat or  buaian je. Masa ni day 2, mood tengah swing. Melayan sakit.

Image may contain: 1 person, sitting and indoor
Day 2: Tak mau baring. Nak duduk je. Sampai tertidur kat kerusi. Sudahnya baby Ayra yang tidur atas katil.


Image may contain: 1 person, sitting
Lepas 3 hari lebih banyak guna buaian aje, tak guna playmat. Hakim pun dah bertambah ceria. Makan berselera.

Image may contain: 1 person, sitting and indoor
Kalau nak berjalan or duduk,  Hakim just pegang je kain tu bagi tinggi.


Macam tu lah lebih kurang pantang nye. Ubat -ubat dari clinic memang Mama kasi Hakim makan ikut time. Masuk hari ke-4 , Hakim dah boleh pakai seluar. Jalan pun dah laju sikit. Tapi kain still kena gantung time tido. Masuk hari ke -12 Hakim dah boleh ke sekolah tapi jalan kena kepit-kepit juga lah. Tak boleh lari. Dah 2 minggu lebih sikit macamtu. Baru ok boleh lari laju. Berjalan kehulu hilir. Main skuter naik umah Ato pun selumber je. Alhamdulillah.

Image may contain: 1 person
Day 4: Dah siap boleh bersila. Main hot wheel dengan sepupu sepapat yang datang ziarah.


Image may contain: 1 person, standing and indoor
Day 12: Dah boleh ke sekolah.

Cuma nak pesan, bagi ibu-ibu yang pilih kaedah laser. Ibu-ibu akan dapati macam ada selaput kuning pada "anu" anak. Macam nanah yang keras. Benda itu bukan nanah ye. Benda tu adalah tindak balas ubat sapu dengan ubat cecair yang doctor sapu masa khatan.

Bila dah 7-8 hari, boleh lah lap dengan lembut kawasan tu bagi benda kuning macam nanah tu tanggal. jangan paksa pula ye. Buat slow-slow. Mama siap titiskan dengan air bahagian yang keras tu untuk bagi benda yang macam nanah tu lembut. Memang memerlukan kesabaran. Hati ibu-ibu kena kental sikit. Anak kita memang akan merengek time ni.

Tapi ingat ye, jangan paksa kalau benda tu tak lembut. Nanti luka pula. Sian kat anak. Kalau rasa risau, boleh je bawa anak ke klinik. Or call je pihak clinic yang khatan anak kita tu. InsyAllah mereka akan bantu sebaik mungkin. Satu lagi nak pesan, ibu-ibu jangan pula tarik benang yang dijahit kat 'anu' tu ye. Benang tu akan tanggal sendiri.  :)

Image may contain: 23 people, people smiling, people sitting, table and indoor
Kenduri kesyukuran Hakim selamat khatan dan sambut ramadhan. (malam, 22/4/2017)

Apa pun Mama bersyukur kepada Allah kerana memberi Mama peluang melalui pengalaman ini. Bila Hakim sihat ni rasa kejap sangat masa berkhatan dan berpantang tu berlalu. Bila tengok Hakim dah sihat daripada khatan, Mama happy sangat! Sebab... melihat Hakim sakit berkhatan adalah lebih sakit daripada sakit melahirkan mu.

Semoga Hakim sihat dan menjadi insan hebat. Jadi hebat untuk agama, bangsa dan negara.

--- tamat episod khatan---

Thursday, 20 April 2017

KhataN @ SunaT: PART 2 - Pilih kaedah bersunat yang tak sakit.

 Pening juga ye nak pilih kaedah khatan yang mana paling cepat baik and tak sakit.
Maklum lah last Mama mengadap and melayan orang bersunat masa Pak Unggal bersunat dulu. Ade kot dalam 15 tahun dulu kot. Itu pun Mama adik beradik tak pernah lah plak nak cek kat "anu" pak unggal tu. Yang Mama ingat masa tu Pak Unggal sangat lah berdedikasi dalam berpantang. Heheheheh...

Dalam kes Hakim,  seminggu juga lah infection kat "situ" tu baru pulih. As record, nanah yang keluar tu dalam 2 hari dah kering. Dah tak keluar dah. And Hakim dengan senang hati bagitau nak ke sekolah buat ujian. Dia kata sejak nanah tu keluar, kat "situ" dah tak sakit.  Alhamdulillah....

Image may contain: 1 person, sitting and indoor        Image may contain: 2 people
Atok MS sponsor kain pelekat 2helai. Tq Atok and Jida.


Ada ke clinic yang amik service berkhatan time cuti pendek?

Ye ada.
Tapi bayaran nya mahal sikit berbanding masa cuti sekolah. Rate harga dalam RM200-250.
 Rata-rata clinic yang Mama and Papa called mostly buat service ni masa cuti sekolah panjang iaitu masa cuti pertengahan dan akhir tahun. Masa tu harga bersunat jauh lebih murah.

Satu lagi Mama nak share, kalau reader di luar sana ada ambil insuran atau takaful untuk anak. Please note yang bersunat disebabkan infection seperti ini di cover oleh insurance/takaful. Mama masa ni tak tau yang perkara macam ni takaful cover, kalau tak better buat di hospital. Huhuhuu...

Ye lah...kita bayar premium setiap bulan. Bila lagi nak guna kan. Tapi 1 je lah yang Mama macam terkilan bab takaful ni. Bila call agent, agent akan kata boleh try bawa ke panel but coverage tu depands pada doctor. Kalau doctor kata proceed baru takaful cover, kalau tak... self pay.

Ketidaktentuan tu yang selalu buat Mama rasa berbelah bahagi nak bawa diri yang sakit ke hospital swasta. Pernah sekali tu, Hakim demam sampai 9 hari. Badan lemah dan tak active. Banyak kali ke klinik. Ke hospital kerajaan pun dah pergi but demam masih berlarutan. So Mama and Papa nak try ke hospital swasta pula, Doctor checked dalam darah ada sedikit kuman and doctor kata boleh rawat di rumah. Kena selfpay sebab tak warded. Boleh???? Ye boleh. Melayang RM400 lebih masa tu. Erm....selalu juga terfikir kenapa lah Mama still on juga takaful ni. Papa kata on je lah sebab kita tak tau masa bila kita perlu. Ermm....

Image result for disappointed smiley
Hey takaful!!!! Saya kecewa tapi saya tetap teruskan. Kesengalan apakah ini?



Nak sunat cara apa ye supaya tak sakit?

 Ade ke sunat yang tak sakit?
Hahahahaha...

Bila Mama buat research , sekarang ni ada macam-macam kaedah orang bersunat.
Paling latest, cara laser and clamp.

Pendek cerita cara laser ni macam cara traditional. Potong lebihan kulit "anu" tu guna laser. Lepas dah potong, "anu" akan dijahit. Ha.... traditional sangat kan.  Doktor akan kasi ubat sapu lepas sunat and dalam masa 2 minggu InsyaAllah baik.

Cara clamp pula lebih mudah dijaga masa berpantang. Procedure nya masa bersunat  tu nanti "anu" akan di clamp sahaja. Tapi lepas beberapa hari berpantang, kena datang semula ke klinik untuk buka clamp tu.  Dua kali sakit. Ouuchhh!!!

So Mama and Papa prefer kaedah laser. Kita appoint doctor di Klinik Ihwan di SU, And paling best sebab bukan Hakim sorang je bersunat, Acik Haziq pun ikut bersunat sekali. Ade lah geng satu lorong gantung kain ye. Mama pun kurang lah nervous sebab boleh roger-roger nenek andak kot ada apa-apa nanti kan..   '__'

Image may contain: 3 people, people smiling, people sitting and close-up
Maksu pun teman Hakim ke clinic. Semangat nak ikut sebab anak buah pertama nak berkhatan!




Image may contain: 2 people, people standing
Cik Haziq and Hakim; sedang tunggu turn nak bersunat. Ready dah dengan kain pelekat. 







Kejap lagi kamu akan dikhatan kan. Semoga Hakim and Acik Haziq terus berani dan menjadi lelaki soleh. Taat pada Allah dan rasul, sayang pada kedua ibu bapa.

Mama sayang kamu, Hakim.



----bersambung---

Monday, 17 April 2017

KhataN @ SunaT: PART 1 - Infection kat "situ"

Kita merancang tapi Allah juga sebaik-baik perancang.
Mama and Papa rancang nak sunatkan Hakim masa cuti sekolah December nanti. Kengkonon nak sunat sama dengan Atif and Aufa. Beramai-ramai gantung kain memasing and pantang bersama.

Atok pun siap nak sponsor kenduri kat umah Atok sempena bersunat beramai-ramai tu nanti. Maklum ler... first time cucu nak bersunat. Semangat ! Cucu-cucu bertiga ni pun macam dah ready nak sunat bersama.

Tapi tu lah... kita merancang kan.
Nak jadi cerita, Hakim mengalami merah and bengkak pada alat sulitnya awal bulan Mac haritu. Pada awalnya Papa and Mama fikir mungkin kena gigit insect. Sebab merah je. Tapi bila Hakim start kata sakit, Papa terus decide bawa ke klinik pagi Ahad tu juga. Kat klinik doktor pun  kata bengkak sebab insect bite. Doktor bagi ubat tahan sakit and antibiotic untuk makan di rumah.

Sampai rumah Hakim tak boleh diam. Asik merengek mengadu sakit. Denyut-denyut sakit katanya. Disusuli demam. Alahai kesiannya anak Mama. Dah lah esoknya nak sekolah dah, ada ujian pula tu kat sek kebangsaan and sekolah agama. Mama is risau! Kalau still bengkak nampak gaya kena cuti lah anak Mama ni dari amik test.

 Image result for sad face smiley

Sakit nye membawa ke malam, bengkak nya tak surut-surut. Mama and Papa risau juga kot ler ade tungau ke kat "situ" kan. Tapi takde plak tanda-tanda kewujudan tungau kat situ. Tak pe.... kita tunggu Hakim tidur. Sebab biasanya bila tidur ni badan akan rehat,  so mudah-mudahan bengkak tu pun berehat and surut.

Image may contain: one or more people
Demam.

Malam tu Hakim tidur awal,
 kesan ubat tahan sakit tu kot, awal tidur nya. Masa tidur tu Mama check tengok kot surut bengkak.

 Tapi!!!

Ya  Allah.... bernanah pulak!


 Image result for smiley face crying
 Masa mama tengok bernanah tu Allah je tau perasaan Mama. Bukan sikit, tapi banyak nanah yang keluar kat salur kencing tu. Kesian sangat. Masa tu juga Mama and Papa bawa Hakim ke klinik untuk kali kedua. 
Doktor kata ada infection, tu yang jadi bernanah kat "situ".  And doctor kata infection macam ni biasa di kalangan lelaki especially budak-budak. Sebab apa? Sebab hygiene tak jaga betul.
Haaaaaa.... macam tu kekdahnye. 

Baru Mama teringat Hakim selalu cerita , sejak sekolah ni Hakim selalu tahan kencing and tak cuci kencing sebab tak suka toilet sekolah. (al maklum saje lah toilet sekolah kita dulu kan). Mama masa sekolah dulu selagi boleh tahan, Mama tahan tak mau membuang di toilet sekolah.

Doktor kata habiskan sahaja antibiotic yang dibekalkan sebelum ni.
And doctor pesan lepas bengkak ni baik. Kena terus sunat / khatan Hakim.
Kalau tak khatan, kejadian infection kay "situ" akan mudah berulang.
Nak??? Nak berulang lagi????Mesti lah tak nak kan.

Mama tanye pada saudara-saudara kita yang ada ramai anak lelaki tentang masalah infection ni. Rupanya Acik Haziq pun pernah kena infection. Tiga kali kena. Berulang.

Jadi nak tak nak Mama and Papa decide, cuti awal tahun yang seminggu ni kita sunat je lah ye Hakim.

Lama ke tempoh infection?

Hakim dapat attend ujian tak?

 Nak sunat cara mana?

Sempat ke seminggu baik sunat?

Ade ke klinik nak sunat time cuti pendek ni?


----bersambung----

Wednesday, 22 March 2017

Pengalaman dan persediaan anak masuk darjah 1

Sampai masa , anak Mama dah masuk sekolah rendah.
Alhamdullah diberi peluang untuk ke sekolah agama dan kebangsaan dekat dengan rumah kita.
Mama nak share dengan Hakim pengalaman Mama dan Papa hantar Hakim ke school baru ni. Nampaknya tiada sorang pun kawan Hakim di Little Caliphs bersekolah di sekolah baru Hakim ni. Tak apa lah ye, kita cari kawan baru. Bina jati diri baru dengan rakan dan environment yang baru. Mudah-mudahan Allah mempermudahkan untuk mu anak ku.

Okay, untuk merasai dan tanda sokongan Papa and Mama untuk menyekolahkan Hakim. Papa dari awal lagi dah ambil cuti kerja seminggu!

Ye seminggu...

Rasa tak percaya kan. Tapi percaya lah memang Papa ambil cuti seminggu tau.
Mama?
So far Mama start tahun 2017 ni dengan kerjaya baru. House Manager. Hehehehe...
So memang masa sepenuhnya untuk Hakim and Papa tersayang.


Ok nak cerita ni. Selama ni Mama dengar cerita or tengok dari tv je pengalaman hantar anak darjah 1. Bila dah sampai turn Mama and Papa hantar anak sekolah darjah 1 ni baru lah Mama dapat rasa dan lihat sendiri situasi  sebelum dan semasa menghantar anak darjah 1. Rupanya banyak perkara yang Mama and Papa kena ready. Antaranya:

1. FINANCIAL: PREPARATION MASUK SEKOLAH

Hadiah pelajar cemerlang from Little Caliph, hakim guna untuk bawa ke sekolah agama.

Duit bukan segalanya tapi dengan duit kita boleh beli hampir kesemuanya. Haaaaa... macamtu lah lebih kurang ye. Alhamdulillah kita memang dah ada budget untuk Hakim mulakan sekolah. Dari segi pakaian dan segala kelengkapan sekolah dibeli secara berhemah.  Hakim beruntung sebab banyak juga kelengkapan sekolah Hakim di sponsor. Cik Na and Mak Ngah Shida masing-masing belanja sepasang uniform sekolah. Atok and Jida sponsor bag sekolah and Maksu sediakan stationary. Save sikit duit Papa and Mama ni. Hihihihi.... terima kasih banyak ye sebab sudi sponsor kami ni. Bila dikira-kira, complete set masuk sekolah untuk Hakim seorang je dalam RM400 ke RM500.

Macamana lah gamaknya orang yang anak ada 3-4 orang yang sekolah. Betapa parent diorang ni perlu bekorban untuk menyekolahkan anak-anak. Kesimpulannya, kita ni kena ukur baju di badan sendiri, beli apa yang perlu dan jimat selagi mampu. Sebab dalam pasaran sekarang memang banyak je pilihan pakaian dan stationary. Mama tengok ada je pakaian yang quality lebih kurang tapi sebabkan brand, pakaian tu jadi mahal. So kena lah bijak membeli ye.


2. UJIAN DIOGNOSTIK / SARINGAN DARJAH 1


 Bab ni Mama memang titik beratkan. Zaman Mama dulu nak masuk sekolah takde nye exam bagai. Tapi zaman laaaa.... ada plak exam. Mama try my best untuk follow group yang berkaitan dengan exam ni and cuba cari contoh-contoh soalan untuk persedian Hakim.


Sebenarnya Mama sangat bersyukur sebab semasa di Little Caliph lagi Hakim telah didedahkan serba sedikit dengan sukatan pelajaran darjah 1. Soalan akhir tahun di Little Caliph juga hampi-hampir menyerupai ujian saringan so bila Mama ajukan contoh soalan saringan tahun lepas, Hakim dah boleh buat dengan baik. Alhamdulillah... berkat didikan dan doa semua keluarga and teachers, Hakim terpilih untuk masuk ke kelas pertama bagi sessi persekolahan 2017 ini. Mama doakan semoga Hakim terus cemerlang dan berjaya.

 
Ujian sekolah agama, Dec. 2016.


Alhamdulillah,  Hakim dapat jawab dengan baik. Dapat masuk kelas pertama.


Result sekolah kebangsaan dah tampal. Kita tengok time beli buku dan lencana Dec 2016. Alhamdulillah Hakim masuk kelas pertama juga. 1 Aspirasi.



3. MENTAL PREPARATION.

Gambar time nak ambil ujian diagnostic; Dec 2016:
Nak menjaga seorang ni pun Papa kekadang jadi Hulk. Macamana lah agaknya cikgu2 kat ekolah tu ye kena pantau berpuluh anak murid dalam 1 kelas. Alahai.... bertabah lah cikgu ye.

 Sesi sekolah kat sini , pagi Hakim bersekolah agama. Petang baru sekolah kebangsaan. Sepanjang sessi sekolah hari pertama ni memang Papa and Mama stay dulu di sekolah. Nak ambil tahu juga mana letak class, canteen and toilet kan. Masa taklimat sebelum start sekolah dulu memang ada datang tapi time tu parent and student belum tahu class lagi. So sekarang bila dah tau class senang lah Papa nak tunjuk toilet yang paling hampir and laluan mana untuk pulang.

Masa hari pertama tu memang ramai parent yang datang teman kan anak. Jalan jammed teruk. Masuk minggu ke dua kesesakan tu dah kurang. Maklum lah masa ni lah parent nak bagi semangat  pada anak-anak dan yang penting semua pihak kena bersabar dan toleransi itu lah yang penting.

Ada sekali tu, kami ni kena halau dengan cikgu sekolah, tak kasi kami ni tunggu kat sekolah. Hehehhehe... kelakar bila ingat parents kena halau macam parents ni budak-budak. Kena tengking dengan cikgu.... alahai kesian. Bila di ingat masa taklimat masuk sekolah dulu, cikgu kanan beritahu parents hanya dibenarkan berada di sekolah time minggu pertama sahaja. Ini hari ke-2 kami dah kena halau. Yang lebih pelik, guru yang menghalau kami tu ada juga anak darjah 1. Time anak beliau di sekolah agama, kami tengok guru tu siap duduk teman anak makan di canteen sekolah agama. Jangan lah macam tu cikgu ye.... kalau tak mahu parent tunggu anak, maklumkan semasa taklimat.

Bagi Mama yang  pertama kali melepaskan anak ke kawasan sekolah yang besar dan asing memang satu pengalaman yang merisaukan. Mama tengok most parent yang stay sehari di sekolah cuma pada hari pertama sahaja. Hari ke-2 ramai yang datang cuma time rehat dan balik sekolah. Bukan kita tak percaya pada guru, tapi kita tahu yang anak kita ni suka mencuba benda baru dan ada juga yang penakut. Risau lebih bagi parent yang 1st time hantar anak. Macam Mama lah. Hihihihi....



4. CANTEEN OH CANTEEN

Ambil tahu harga!!!
Masuk hari ke-2, Mama and Papa dah tak teman Hakim dah. Kami hanya drop Hakim and datang semula ke sekolah  time rest sahaja. Maklum lah Hakim kami ni kurang pengalaman mengendalikan duit. So time rehat memang kami sepakat nak pantau untuk seminggu.

Pengalaman Mama masa day 1 rehat. 
Papa buat survey harga setiap makanan dan minuman di canteen. Papa yang belikan makanan sambil bawa Hakim tunjuk tempat kuih, air dan nasi yang telah diasingkan. Harga makanan lebih kurang ni

RM1-Air
RM1- Mee goreng
RM1- sosej/keropok lekor/fries
Nasi lemak/ nasi ayam- (tak perasan harga berapa , rasanya dalam RM2-3)
Kuih biasa pula seketul 40sen. Kalau ambil 3= RM1
Donat coklat je 70sen

Masuk rehat hari ke-2, canteen sekolah kebangsaan.
Hakim sendiri que beli makanan. Masa tu Mama just bagi duit belanja RM1
Mama and Papa just tunggu di meja makan.
Hakim bawa 2 ketul donat sugar. Mama tanya balance. No balance... erm.
Katanya harga RM1. Bila Papa ke kaunter, orang canteen kata size donat harini besar. Ok fine walaupun yang sebenarnya size donat tu sama je masa Papa beli semalam. Tapi malas lah nak argue .

Canteen sekolah agama bersih. Pilihan makanan pun banyak. Hakim paling suka makan bubur lambuk yang dijual di canteen sekolah agama. Sedap katanya.

Day 1 sekolah agama:   Placement atur sendiri. After a week baru ustazah tukarkan tempat duduk untuk semua pelajar. Masa ni Hakim tak joint sangat dengan pelajar lain sebab tak kenal. Hakim banyak duduk and tengok orang.

Ni dah nak masuk bulan April.
Alhamdulillah makin lama Hakim makin pandai sesuai kan diri.  Di sekolah agama Hakim jadi ketua darjah. Bangga ada... nak gelak pun ade, macamana lah agaknya anak Mama ni jadi ketua ye. Harap Hakim jadilah ketua yang bertanggungjawab dan disayangi guru dan rakan-rakan ye.

Duit belanja pula still Mama bagi RM2 sehari. Mean RM1 sekolah kebangsaan and RM1 sekolah agama. Sebab breakfast and lunch Mama dah sediakan di rumah. Kadang-kadang kesian juga bila Hakim cerita kawan bawa duit belanja banyak. Takpe lah... kawan Hakim tu Mama nya working, tak ada orang nak masak lunch untuk dia, Sebab tu dia bawa duit lebih. Sesekali je Mama rewards duit lebih . Bila Hakim mandi and solat zohor tanpa disuruh, siapkan diri untuk sessi sekolah petang.

Rules sekolah kebangsaan. Setiap hari kena pakai tie ke sekolah. Kecuali hari PJK  ;)

Nak share 1 benda lagi, bag roda Hakim masuk bulan ke -3 abis tanggal dah tangkainya. Ermmmm... memang berat pun bag tu kena tampung. Ye lah 1 subject , setnya paling minima 3 buah buku. Sehari kekadang sampai 3-5 subject. Bertabah lah anak ku. Nak timba ilmu memang begitu, susah-susah dahulu ye.

Paling bagus zaman sekarang kalau ada PJK, anak tak perlu bawa uniform. Hakim terus pakai baju sukan dari rumah. No need salin baju. Mudah lah kan. Teringan zaman Mama dulu kalai ada PJK , kena salin baju bagai. Tutup semua tingkap pintu kelas, risau student lelaki balik awal. Memang memudahkan sangat bila peraturan  terus pakai baju PJK ni direalisasikan. Anak and parent jadi mudah.



~~~Terima kasih pada guru-guru yang banyak membimbing Hakim.
Allah sahaja yang dapat membalas jasa guru semua~~~~

Thursday, 12 January 2017

KONVO KAMU YANG PERTAMA

Assalamualaikum Hakim, selamat tahun baru. 
(walaupun dah masuk miggu ke 2 , tahun 2017. Hihihiihih)
Punya lama lah Mama tak ber blog kan. Actually 3 suku tahun terakhir 2016 Mama is super busy. Busy dengan hal di office and busy nak prepare keperluan persekolahan kamu lah.

Ni Mama nak share tentang hari bersejarah Hakim.
Hari Konvokasyen @  Ihtifal Day !
Majlis yang di adakan di Dewan Masjid Manjalara pada 20 Nov. 2016 sangat meriah dan sebenarnya Mama sangat terharu. Thank you Allah... pertama kali dalam hidup Mama merasai pengalaman ini.



Anak ku Hakim, masa mula-mula Mama and Papa decide untuk hantar Hakim ke pre school masa umur Hakim 4 tahun. Mama niat nak kamu mendapatkan pengalaman bersosial dan dapat belajar lebih mendalam tentang agama kita, ISLAM. 

MasyAllah, dengan bimbingan guru di Little Caliph, di usia 6 tahun Hakim dah pandai bersosial dan yang penting Hakim dan boleh solat dengan tertib. Bacaan dalam solat juga sangat baik. Mama impress! 




Anugerah Little Qari

Apa yang paling Mama tidak sangka. Pada hari tersebut Hakim mendapat 2 hadiah. 
#Hadiah pelajar cemerlang: tempat ke-2 dalam penilaian akhir exam dan 
#Hadiah Little Qari Iqra'. 

Terima kasih atas hadiah ini. Anak ku , Mama tak kisah jika Hakim tidak mendapat tempat pertama dalam penilaian exam. Paling penting Mama harap Hakim jadilah  anak soleh dan berilmu. Tinggi mana kedudukan Hakim, Hakim kena ingat yang setiap apa yang Hakim achieve itu adalah dengan izin Allah. Yang penting Hakim kena berusaha untuk terus maju dan jika gagal... itu juga dengan kehendak Nya. Jangan putus harap. Kena usaha, doa dan tawakal. 


Ready to recite surah lazim.


Menjeling cari Mama and Papa ke tuuuu.  ;P

15  orang pelajar Little Caliph yang berjaya  mendapat anugerah Little Qari memperdengarkan ayat-ayat surah lazim.



Baca lah. Semoga surah -surah lazim yang telah di hafal akan menjadi penyuluh hidup mu.

Susun: Nak  ambil scroll and anugerah pelajar cemerlang.

Student class Pra-Tahfiz Little Caliph TSB.

Ini  gambar ramai-ramai dengan kawan-kawan Hakim umur 6 tahun. Ramai kan. Cer cari mana 1 Hakim.
Koir class pra tahfiz: Lagu My Mother.  Comel-comel semua.

Pendidik Little Caliph TSB
 Dengan ini tamat lah sesi pre school Hakim. Semoga dengan ilmu yang telah dicurah kan oleh teachers akan sentiasa digunakan dengan sebaik mungkin. 3 tahun Mama hantar Hakim pergi balik sekolah terasa terlalu singkat. Kini Hakim dah naik darjah 1.

 Tiada seorang pun kawan dari pre school Hakim  yang 1 sekolah dengan Hakim. Tapi Mama harap Hakim akan sentiasa mengingati moment persahabatan Hakim dengan kawan-kawan di Little Caliph ye. Ingat jasa semua teachers Hakim di Little Caliph.  Semoga semua student dan guru di LC sentiasa dirahmati dan menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat.

Mama nak kiss Hakim. Tak dan nak kiss dah kena snap gambar. Jadi lah duck face. Huhuhuhu....
 ~~~ Congratulation anak ku, semoga lebih berjaya. ~~~