Monday 29 December 2014

Seafood Carbonara paling sedap, resepi Uncle Dome. Terbaik!

Seafood Carbonara yang creamy dan SEDAP!

Creamy and  pekat melekat!

Resepi daripada Antie Ecah yang dibawakan khas daripada Uncle Dome katanye. Terima kasih banyak lah sebab sudi share resepi yang awesome ni.

Tak perlu guna Prego tin tu. Hasilnya memang lebih sedap daripada yang dalam tin tu.
Hakim makan bertambah-tambah, sedap sangat katanya.
Homemade recipe always da best!

Meh Mama panjangkan lagi resepi carbonara ni ye, mudah-mudahan dapat pahala.

Antara bahan utama resepi Uncle Dome

Pasta jenis spiral jadi pilihan sebab nampak cute and no need potong-potong time nak makan sebab kalau guna spaghetti or fettuccine susah Hakim nak makan sebab pastanya panjang-panjang. Mama masak habis sebungkus tu. Masak dalam periuk and make sure air lebih, then didihkan sampai pasta tu lembut. Bila dah lembut tos kan.

Bahan untuk kuah: 

1. bawang besar( 2 biji)  dan bawang putih ( 3 ulas )
2. Seafood - sotong and prawn yang fresh
3. Italian herbs - anggaran 1 sudu
4. Lada hitam & lada sulah -anggaran sesedap rasa.
5. UHT Cream brand Anchor ( 1 liter)
6. Susu full cream brand Dutch Lady  (1 cawan)
7. Cheddar cheese slice (3 slice)

Okay, sekarang meh Mama nak ajar cara masak pula ye. 
Mulakan dengan Bismillahirrahmanirrahim....

Mula-mula tumis dengan olive oil  semua bawang tapi tak perlu sampai garing. agak dah naik bau tu boleh masukkan Italian herbs, lada hitam and lada sulah. Kemudian masukkan prawn dan sotong yang fresh tu ke dalam periuk tumis tadi. Kacau sekejap, asal masak je seafood tu. Jangan goreng lama sangat kang liat tak sedap. 

Okay dah masak je seafood tu boleh lah tuangkan UHT cream and susu full cream dalam periuk. 
Kacau lagi, actually kalau rasa pekat boleh je nak tambah lagi susu segar tu. Sebab masa panas je carbonara ni nampak cair tapi bila dah suam or sejuk, kuah tu jadi pekat melekat!

Dah kacau rata kuah tu, Hakim boleh carik kan cheese tu masuk ke dalam periuk. Kacau sampai cheese tu cair dan sebati. Lepas tu letak lah garam sikit, sikit je ye sebab cheese tu dah masin.
Kacau lagi anddddddddd.... siap!

Senang kan.

Nak makan, amik je pasta yang dah di tos tu.
Lepas tu tuang lah banyak mana kuah kat pasta.


Hakim bersemangat tolong Mama masak, letak cheese dalam carbonara. Tak mandi lagi ni, comot-comot tolong Mama masak for breakfast. Bak kata auntie Ecah, breakfast italiano pagi ni kita.

Licin tanda SEDAP!  hihihihi
Sedap tak Tok?  


Jemput makan ye Jida and Papa.

Sampai pejam-pejam makan Mok Dal.  Hihihihi....

Alhamdulillah kenyang kita breakfast carbonara,  elok cukup sangat untuk 8 orang makan. Siap boleh bertambah lagi tu.  Tapi kalau dah tekak Melayu kan mesti nak pedas, jadi pagi yang damai tu Mama masak juga 2 pot nasi untuk buat nasi goreng seafood. letak cili kering blend. Ermmmm!!! Pedas U!


Pekena pula dengan Kopi O Muar kan. Serius terangkat!

Ini belom letak nasi lagi.  Pes nasi goreng seafood pedas terangkat.

Oh lupa, nak share gambar first time Hakim ter jatuh hati dengan Miss Bonara. Bonara buatan Auntie Ecah.(Hakim pelat tak reti sebut carbonara).

 Ingat lagi first time Hakim minta Mama masak Bonara ni Hakim kata ..
" sedap bonara Mama, tapi cuba Mama belajar dengan freind Mama buat macamana"

Huhuhuhu... nampak sangat tak sedap kan yang first attempt tu. Maklum ler, Mama masak yang ready made guna Prego carbonara dalam tin tu. Ingat okay tapi kalau dah anak kata orang punye lagi sedap. Sentap juga lah Mama kan. Tu yang gagah tu tanya Auntie Ecah resepi Uncle Dome ni. Thanks to Auntie ECah yang tak kedekut resepi.

Yang 2nd attempt ni Hakim cakap macamni pula...
"Sedap, pandai kita masak kan Mama. Rasa sama dengan bonara friend Mama buat tu"

Suke! Suke! Suke!

Gathering 12 Dec. 2014 :: Auntie Ecah yang pakai tudung  biru bercorak  dekat atas blackboard tu. Kita baca doa nak makan cake after Hakim makan bonara.


~~~~Tips tambahan: in case kuah bonara Hakim tu tercair sebab terlajak susu or terkurang cream. Tambah je sedikit tepung jagung dalam suku sudu kecil dalam kuah. Insyallah akan pekat lah kuah nye nanti.  ~~~

No comments:

Post a Comment