Monday, 19 May 2014

I love my vacuum. Carpet , lantai, celah tingkap... Sume ko sapu! Tq ELECTROLUX LITE II



Tak tahan dah nak berhingus bagai time house keeping rumah.  Kalau hingus sikit-sikit boleh maap lagi, ini dah tahap meleleh and kena pula hangkut handkerchief time ngemas. Lagi haru bila Hakim ingat kain hingus Mama tu kain lap. Dilapnye pula meje kerusi pasal handkerchief tu lembab je kan. Padahal sikit punye cantik kain lap hingus Mama tu...boleh disamakan dengan kain buruk ye?  (nampak sangat kain buruk standard cantik gak kan. hihihihi....)

Ok, sebenarnya dah lama benor Mama kepingin kan en vacum kat rumah kita ni. Pasal tahap habuk yang kronik ditambah dengan masalah flu setiap kali house keeping menyebabkan kehadiran en vacum sangat dihargai. Wa'ima rumah kita boleh dikatakan tertutup memanjang  (buka tingkat time weekend and masak sahaja) plus guna aircond but kalau dah namanye habuk. Kot celah mana datangnye pon Mama tak tau. Ni rumah kita dalam kampung...agaknye rumah orang yang dalam bandar tu macamana ler plak habuknye tu kan. Fengsan!!!
Kronik!
Nampak!!!... kronik tak habuk kat rumah kita? Habuk tu 1 hal... campur plak dengan tahik cicak. Argggggg!!! nak lap ngan kain basah pun geli. Tapi serius Mama cukup geram ngan cicak kat rumah kita ni. Suke sangat poo poo merata. Celah-celah tempat pulak tu. Fuhhhhh.....

Pastu ditambah pula dengan rambut yang gugur. 
Ha...so memang jadi tempat pengumpulan habuk lah kan. Bergulung sekali rambut and habuk. Pastu bila sapu guna penyapu, terbang pula mana hala. Nak pula bila sapu tu pintu rumah terbuka. Elok je Mama nak hayun penyapu kasik keluar habuk ni semua...angin pun mai masuk!!!!! 
Adehhhhh..... tension!  Elok berdesup masuk dalam rumah sekelian habuk sampah tu semua.

So untuk mengelakkan tahap depresi menjadi semakin teruk. Mama decide nak beli jugak jugak vacum. Harga sure lah cari yang mampu milik kan. Tak kisah lah brand ape pun janji boleh sedut habuk sampah tu kan.  So last weekend bermulalah misi mencari vacuum. Seronok aiiihh... macam-macam calor ade. (Biaselah kan orang perempuan, calor vacumm yang dibelek nye. hiihihi. )

Balik dari kedai terus mula house keeping tu. 
Semangat betul Mama kan.  Ye lah...dah lama kepingin nak vacuum ni.  Selesai sesi meng vacuum...Mama rasa puas hati sangat dengan vacuum baru Mama ni. Best!!! Kenapa best ek??? Meh nak share pengalaman sikit. (macam jakun je padahal dulu before kawin ade je vacuum rumah Jida tapi time tu Mama muda belia. Hidung Mama tak sensitif sangat macam sekarang)

5 sebab kenapa best guna vacum time house keeping;

1. Dapat kurangkan habuk naik ke udara 
( kalau allergy, hidung akan mudah flu + bersin, elok lah guna vacum. 
Alhamdulillah Mama tak perlu makan ubat flu lagi sebab nak kemas rumah )

2. Sambil meng vacum boleh on kipas. 
( yang ni best!  boleh ngemas sambil menikmati angin tanpa perlu risau habuk tu lari ikut angin.
 PLUS! pintu rumah boleh buka beso-beso. Tak kisah juga angin luar masuk laju-laju.)

3. Time ngemas Hakim boleh main kat hall or bilik yang sama tempat Mama tengah kemas 
(kalau pakai penyapu sure kena suruh anak main tempat lain kan. Nak-nak lagi kalau tengah sapu carpet dengan penyapu lidi. Ha.... hambik tengok camne habuk carpet tu bebas berterbangan (Hakim kate habuk fly like a bird). Sian ke anak kan. Kang tak pasal-pasal dia pula kena flu.

4. Habuk kot celah lubang mana pun boleh ditarik keluar. 
(just buh kepala vacum yang sesuai  kat lubang or celah yang dikehendaki. Setiap set vacum akan disediakan dengan pelbagai jenis kepala. Pilih je mana yang sesuai. Confirm disedutnye segala habuk dalam tu. Kalau guna penyapu mana boleh buat macamtu kan. Habis-habis kena korek pakai jari or try capai habuk guna kain buruk basah kan.)

5.  Kurang penggunaan tenaga.
Pasalnye dah tak payah dah dok kaleh sofa, meja bagai. Just julurkan je batang vacum, Insyallah sampai ler ke bawah kerusi meja tu. Ingat ringan ke sofa , meja, katil  tu? Mama dah tumbuh muscle tau kat lengan ni pasal tiap hujung munggu dok angkat berat. Huhuhuu..... Tapi harus di ingat...jimat tenaga Mama but belum tentu jimat tenaga electric tau. Hujung bulan kalau bill electric naik tau lah kenapa ye Papa. Hihihihi... :)

Lebih kurang lah kebaikan guna vacumm vs penyapu ni. Cumanye bila dah ada vacum ni kena lah spare tempat nak store kan vacum. So macam biasalah ye. Bilik office Papa lah jadi mangsanye. 

Inilah pembantu peribadi Mama sekarang.
En Vacuum...  :)

Hijau lemon. Sweet je vacum Mama


Dengan harga RM270.00, Mama dapat sebuah vacum hijau sweet kat atas ni.   

ELECTROLUX LITE II/ 1600W/BAGLESS. 

Vacum ni begless mean tak guna beg simpan habuk tu. Papa kata amik yang begless so tak payah fikir maintenance dah. Bila full je tempat habuk tu just buka & terus buang habuknya. Yang ber beg tu, kalau beg nye dah full kita kena buang and beli beg yang baru.  Tapi salesman tu ada bagitau tips, antara yang begless dengan yang ada beg ni, yang ada beg biasanya mempunyai suction power yang lebih kuat. Harga pun lebih kurang je. Tapi Mama & Papa ni jenis malas nak fikir maintenance. Kang time nak guna lah beg nye full. Dah delay nak buat kerja kan. 

Serious seronok dapat vacum ni.  Walaupun bunyi nye bising tapi hasil sedutannye tu yang Mama suka.  Paling best bila yang celah tingkap bawah ni Mama tak perlu lap dengan kain buruk. Sedut je terus guna vacuum. Memang terbaik lah Electrolux Lite ni. 

One more thing, Mama notice time mengemas weekend aritu. No more flu kat hidung Mama ni, Alhamdulillah...

Okay....rumput panjang. Dah sebulan tak mesin. Dah macam pokok padi dah keliling rumah.


Boleh harap dah anak bujang Mama ni.  Vakum kasi bersih bilik kamu tu ye Hakim. Manyak habuks!


~~~ Jangan biarkan hidung merana flu... dapatkan vacum dengan segera. 
Promote terlebih plak Mama ni ~~~

2 comments:

  1. Nak mencari vacuum juga...dah xtahan nak sapu abuk byk....hehe ok ye vacuum tu? Kuat dia sedut ek...ok boleh masuk dalam list hehe

    ReplyDelete
  2. So far ok guna vacuum ni. Kalau nk cr yg boleh sedut kuat,cinet kena check suction power Yg vacuum tu bole sedut. Normally lg besar power suction ...makin mahal harga vacuum.

    ReplyDelete