Friday, 14 March 2014

Pengalaman HSG di Hospital Kuala Lumpur.



Alolooo.... sian Miss Ov  & Mr Sper... Tak ketemu ye?

Ape dia HSG ni ye? 
 HSG ni  nama panjangnye Hysterosalpingogram. (berbelit lidah nak nyebut kan.)
Ujian ni  dibuat untuk X-ray Mama  sebab nak peksa samada  fallapian tubes Mama 
normal or bermasalah. 

Mean ujian ni nak tau apa yang menyebabkan Mama masih tak conceive. Kot ada yang tersumbat ke... or kedudukan rahim tak ok ke kan. InsyAllah dengan ber HSG ni boleh nampak masalah tu & barulah step treatment yang sepatut & seterusnya boleh dijalankan.

Sebelum HSG


16 biji Prednisolone 5mg

Masa 1st appointment dulu kan Mama ada dibekalkan dengan ubat steroid 
Prednisolone 5mg sebanyak 16 biji kan.

So sehari sebelum HSG tu Mama kena telan;  

8 biji Prednisolone,12 jam sebelum x-ray. 
Baki lagi 8 biji kena makan 2 jam sebelum x-ray. 

Kenapa Mama kena makan ubat ni?
Actually ada 5 jenis patient yang perlu makan ubat ni sebelum HSG dijalankan.

1. Lelah
2. Alahan cth alahan makanan seafood
3. Hay fever
4. Sejarah reaksi terhadap kontras &
5. Sejarah reaksi terhadap ubat.

Oleh kerana Mama time age 2 tahun dulu penah kena demam panas which mean jatuh dalam kategori no 3 tu so terpaksalah Mama makan ubat ni.


Allergy Form ... Mama dengan sejarah Hay Fever.


Syarat lain sebelum HSG ni cuma 1 je, 
No Sex ...  
No sex allowed since period sampai lah hari buat HSG ni. 
Staff nurse kata sex perlu dielakkan sebab dikhuatiri  berlaku conceive. 
Kalau conceive time tu, HSG ni boleh menyebabkan keguguran. 


Hari ber HSG (13.3.2014)

So pepagi semalam keluar rumah hantar Hakim ke rumah nenek. 
Hakim tak pergi school sebab tak ada orang hantar & amik.
 So cuti lagi anak Mama harini. 

Tak pe kan??? Hakim nak adik kan???... :)

Okay!!! sambung citer tentang HSG...
Appointment dengan HKL actually pukul 8.30am but jammed punya pasal pukul 9 lebih baru Mama & Papa sampai di HKL.   Sampai kat jabatan Radiology tu amik nombor & time register tu boleh request minta doktor perempuan. Mama kena turn ke -2. Lepas dah register, staff nurse bagi baju untuk disalin. 


Form ni kena bawa time register di Jabatan Radiologi, HKL.


Before HSG dibuat Doktor akan interview tanya tentang alahan & beberapa soalan suami isteri. Walaupun dalam dokument yang diberi tu dah complete but Doktor tetap akan tanya. Maybe untuk pengesahan kali ke 2 sebab borang tu di isi oleh nurse di Infertility Department last 3 weeks.

Ok...lepas dah disoal siasat (macam polis-polis pula...hihihhi), 
barulah  Doktor tu terangkan procedure yang akan Mama hadapi. Lepas diberi penerangan  Mama dibaringkan (lebih kurang macam nak buat ujian pap smear ) then Doktor akan guna  spekulum  masuk ke dalam Miss V. (seram bebenor bunyinye time Doctor nak screw spekulum tu...huhuuhu). 

Lepas dah selesai masuk tiub & kedudukan balon dah ok, barulah Doktor  suntik dye dalam rahim. Time ni Doktor akan snap beberapa siri x-ray   untuk melihat keadaan dalam rahim dan analyse samada Fallopian tube Mama tersumbat atau tidak. 

Erm...tak perlu pun ngiring kiri or kanan macam patient lain yang Mama pernah baca dalam blog sebelum ni. Masa dye tu disuntik pun tak de rasa apa-apa. Tau-tau je dah snap x-ray and... DONE! 

Alhamdulillah...procedure yang mengambil masa 15-20 minit ni berjalan lancar even 2 kali Doktor terpaksa masukkan semula spekulum sebab procedure pertama tu belon terbesar dan termasuk jauh sikit ke dalam rahim. (huh!!!  sabo je le......)

Lepas Doktor keluarkan semua alatan... Doktor bagitau Mama analisa awal yang dia boleh share. Mama sendiri pun tengok keadaan Fallopian tube Mama tu. Rahim yag telah menempatkan Hakim 4 tahun yang lalu. Rahim yang pernah sarat mengendongkan Hakim selama 40 minggu. 
(senyum sendiri Mama depan monitor HSG tu semalam...  :)  )

Syukur Ya Rabbi... Doktor kata Fallopian tube Mama normal , mean no blockage or senget whatever.  Hope lepas ni rahim  ini juga akan membenihkan zuriat lagi ...akan ada roh lagi dalam rahim ini lagi nanti. Amin Ya Allah.....

Mama tanya juga doktor tentang pendarahan selepas HSG sebab Mama pernah baca yang akan berlaku bleeding after HSG ni. Doktor yang baik hati ni inform pendarahan selapas HSG adalah normal dan biasanya disebabkan oleh kecederaan kecil di bahagian servik yang disebabkan oleh penggunaan alat time procedure HSG. Kalau bleeding tu banyak dan menyakitkan, Doktor advise Mama segera ke Unit Kecemasan dan jangan lupa inform pihak hospital yang Mama ada jalani HSG. 

Bila dah selesai procedure HSG tu, Mama dibenarkan untuk salin pakaian & bersihkan apa-apa yang patut. Mama tengok tak ada pun bleeding tapi staff nurse advise pakai juga pad. So mama pakai je lah & lepas dapat MC 1 hari dari Doktor, terus siap nak balik. 

Walaupun tak de rasa sakit tapi rasa nyeri tu tetap ada. So Mama pun jalan dengan penuh sopan santun. Macam puteri raja yang ayu menunggu Papa pergi amik kereta sementara Mama tunggu kat lobby kecemasan HKL. Papa taknak Mama jalan jauh sebab Papa park kereta jauh kat Hospital bersalin.

But  time nak solat zohor tengok ada spot sikit di pad.  Petang tu nak solat asar check tengok memang dah clear no bleeding. Solat magrib & Isya' pun check tak de bleeding. Pagi ni pun nak solat subuh tengok clear. Alhamdulillah....bleeding dah stop sepenuhnya hendaknya. 


Kalu nak lebih detail boleh refe sini.


Gambar dari Google. Procedure HSG. 
So.... nasihat Mama kepada yang ingin membuat ujian HSG ni
make sure before ke hospital, cuci dan bersihkan bahagian sulit and make sure bawa tuala wanita ye.

 Time procedure dijalankan, Mama sarankan ikut je nasihat Doktor. 
Think positive and tarik nafas dalam-dalam especially time Doktor nak masukkan alatan. 
Serius ia membantu! 
Tarik nafas, relaxkan badan dan yang penting tenangkan jiwa. Jangan stress.

Sakit kah HSG?
 Erm... sakit nye sikit je, Sakit yang boleh ditahan. 
Pada Mama, sakit time Doktor nak masukkan spekulum tu je.
 Procedure selepas masukkan spekulum tu InsyAllah tak sakit. 

Actually bagi Mama kesakitan tu disebabkan oleh rasa tak selesa. Maklumlah alat sulit kita di usik pasti rasa tak selesa kan. Bila kita rasa tak selesa so kita mudah rasa sakit. Sebab itu kena fikir positive & bacalah zikir pendek atau selawat banyak kali time procedure dijalankan. 

InsyAllah boleh mengurangkan rasa ketidakselesaan tu. Kalau rasa badan tak boleh terima kesakitan makanlah Paracetamal 30 minit before procedure. (Staff nurse yang advise, tapi Mama tak makan pun...)

Satu lagi, just nak share ye. Oleh sebab darah yang keluar tu bukan darah haid tapi darah Istihadah so kita as Muslim wajib mendirikan solat. Tapi make sure every-times before solat bersihkan dulu bahagian sulit & lapiklah dengan pad. Kemudian boleh solat macam biasa. Doalah minta dipermudahkan urusan.

As record...no payment dibuat harini. Semua ditanggung oleh kerajaan Malaysia. 
:)

Balik dari HSG tu dalam pukul 2PM, sempat lagi Mama, Papa & Hakim visit baby Auni Humaira kat KPJ Damansara. Alhamdulillah HSG ni tak membataskan aktiviti harian. Cuma jalan tu still kena kepit-kepit. hihihihi...

Nampaknya baby Maira makin sihat. Moga enzema yang baby Maira hadapi ni pergi 
jauh-jauh & baby Maira boleh keluar wad cepat-cepat ye.



Sian baby Maira berbedung. 

~~~Till then... akan ketemu lagi di HKL for next appointment. Blood test...~~~

UPDATE: 22.3.2014
Bleeding macam period banyaknya since 14.3.2014~ 21.3.2014. Actually memang rasa risau but on 20hb dh start slow flow darah yang keluar. Exactly macam period.
 Ermmm...
Bersangka baik... Harap yang baik-baik...


UPDATE 21.9.2014

Practice TVS di HKL ni, two patient sekali masuk dalam bilik scan.  Which mean seorang patient akan di consult manakala seorang lagi bersiap untuk di scan. Masa Mama tengah bersiap untuk di scan tu boleh dengar Gynea consult patient yang dah sattle scan. (Antara Mama dengan meja consult Gynea hanya dipisahkan tirai kain)

Mama dengar yang Gynea tu bagitau patien tersebut yang telurnya memang dah matang unfortunate matang di sebelah ovari yang tiubnya tersumbat. So Gynea advise patient untuk datang lagi next cycle sebab this cycle dikira failed. Gynea tu cakap yang dia refer HSG report dan mengesahkan yang patient tu terpaksa pospond IUI nya.

Patient tu tentu frust kan. Mama dengar patient tu try minta Gynea teruskan IUI but Gynea kata no point buat IUI sebab telur/folikel yang side ovari yang tak tersumbat tu tak matang and kecil. Kalau buat IUI pun sperm tak boleh masuk ke dalam ovari yang ada telur matang sebab tiub tersumbat.

Mama simpati sangat bila dengar keluhan patient tu. Sambil baring atas kerusi scan menunggu Gynea tu scan Mama, Mama termenung sorang.
Mama panjatkan  segunung syukur. Syukur sebab tiub Mama both side okay. Alhamdulillah.

Buat patient tadi Mama doakan semoga dia tabah dan dapat apa yang dihajati.
Pasti ada hikmah disebalik yang terjadi



~~~Allah sebaik-baik perancang.~~~~


3 comments:

  1. Assalamualaikum.. Sy nak share pengalaman HSG harini 22/09/16 di KPJ Damansara.. Dr yg entertain sy ialah dr norhayati mokhty.. 1st nak buat kat KPJ Ampang tp doc on the CD10 sy that't why tukar ke KPJ Damansara asalkan doc perempuan hehe sebelum pergi dah baca pengalaman TTCian semua mmg takuttt ramai bg feedback negative iaitu sakit.. Tp dah lalui sendiri harini yessss memang sakitttt.. Lebih sakit drpd period pain.. Alhamdulillah result sy semua normal takde apa masalah.. Bayaran RM203 sbb refer pakai surat LPPKN.. Kalau refer pakai surat klinik swasta lain harga lebih mahal.. Tp husband keja govt so boleh claim.. Now focused on husband plak sbb sperm kurang.. Apa2 pun this is my 1st time comment kat any blog tp utk info bersama sy share jgk hehe semoga TTCian semua dimurahkan rezeki anak ye

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum, actually saya nak sangat nak try buat test HSG ni.. tapi takut bila baca ramai ttcian yg cakap sakit. Tpi bila baca blog mama ni rasa ada betul nya jugak. kdang2 pemikiran yg negative tu boleh mengundang kesakitan jugak yeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete