Friday, 21 February 2014

First Appointment @ Unit Perubatan Reproduktif, HKL

Actually sampai di klinik infertility , Hospital Kuala Lumpur, Mama dah imaging 
yang kita kena tunggu laaaaaaama-lamaaaaaaa. Paling kurang nak tunggu jumpa doktor amik time 2 jam.

Tapi tanggapan Mama salah. Dalam klinik ni tak de ramai patient & tak ade sistem number pun.  Bila dah jumpa bilik fertility ( unit perubatan reproduktif) ni terus je bagi surat refer yang kawan Mama bagi pada nurse. Then tunggu dalam 10 minit camtu terus nurse panggil untuk buat blood test & of couse kena buat juga urine test.

As record, time datang ni bukan datang kosong je. Mama kena bawa surat nikah. Untuk process fertility ni Mama & Papa akan di examine kan. Masa Mama & Papa kena amik darah tadi, Hakim pun masuk sekali. So Mama kena bertabah time nurse tu cucuk Mama, harus lah tunjuk brave & strong depan Hakim kan. (tapi dalam hati..... mau nangis!)

Register kat sini, Unit Perubatan Reproduktif.
 Bilik ni agak tersorok/terlepas pandang. Rajin-rajin bertanya kalau tak nak sesat jalan.

Lepas register kat bilik atas ni, nurse minta Mama & Papa ke bilik 14 (untuk pengamabilan darah) , lepas tu Mama kena buat urine test. Wajib test untuk dapatkan slip/pengesahan tidak hamil. Hakim pun masuk sekali bilik pengambilan darah. Dup dap juga lah 



Tempat test blood dengan urine ni kena buat di blok lain. Jalan kaki je ke sana.

Huhuhuhu.... nampak dak result urine tu?


After amik urine, kita just tunggu  dalam 5 minit macamtu untuk dapatkan 
slip result untuk disubmit ke bilik register tadi.

As  expected, Negative.
So proceed lah for fertility process. 


Peneman.....Sabar menunggu.
So bila result urine dah dapat. Sample darah Mama & Papa pun dah di ambil.   
Sesi kaunseling  dan soal jawab antara Mama, Papa dan nurse bertugas bermula. 
Macam-macam soalan ditanya termasuk soalan 18SX. Kemudian barulah nurse tu bagitau secara ringkas apakah method fertility yang mungkin Mama akan jalani. 

Oleh sebab Mama &Papa dah ada Hakim, so normally pihak hospital akan benarkan Mama jalani  process IUI (Intrauterine Inseminasi) . 

Bagus nurse tu, friendly sangat. Penerangan yang diberi Alhamdulillah sangat jelas. Penerangan siap gambarajah.  Then nurse tu bagi Mama & Papa beberapa form kosong dah siap ditandatangani oleh doctor. Rupanya banyak juga step yang Mama & Papa kena buat before boleh proceed to IUI. Setiap step tu bukan boleh buat the same day. 

Today, doktor hanya bekalkan Mama dengan  10 biji Duphaston untuk dihabiskan dalam 5 hari. After that, in a week after habis makan Duphaston tu Mama akan dijangka period.  Then hari ke-2 period, perlu datang semula ke HKL untuk buat ujian darah sekali lagi. Kena bawa form tulisan hijau yang ada tulis D2. No need que, just ke tempat yang sama tadi & buat ujian darah, sekaligus buat ujian gula dalam darah sekali. So 2 forms Mama kena bawa for next appointment nanti and hari ke-2 Miss Peri tu Mama kena puasa sebab nak buat ujian gula.


Setiap helai tu merupakan step/ process yang diperlukan untuk ke IUI. 


Mama start makan malam 21.2.2014. Perlu makan sehari 2 kali. 


Lepas selesai sesi kaunseling bagai, kita ke bahagian kecemasan HKL pula sebab nak buat appointment untuk X-ray-HSG.  Terpaksa tunggu till  2.45pm sebab kaunter X-Ray dah tutup untuk rehat & solat Jumaat. Papa decide tunggu till counter buka sebab bila lah lagi nak ke HKL lagi untuk set appointment ni kan. Erm…merasa lah Papa solat Jumaat kat Masjid HKL, kita dua beranak setia menunggu dalam kereta. Sian Hakim teman Mama sampai tidur tertonggeng kat seat belakang kereta ye.

After solat Jumaat terus vroommm.... laju-laju kita ke X-ray unit. Hihihihi…
Laju camne pun dapat turn no 2 juga.  Tapi tunggu tak lama pun, staff kat sana bagi Mama form & atas nasihat doktor di unit tersebut, mereka bekalkan Mama ubat Prednisolone siap-siap.  Ubat tu dibekalkan sebab Mama ada history demam panas masa Mama age 2 tahun.

 Staff tu kata untuk HSG ni special sikit, appointment mesti dibuat pada hari ke-8/9 period. So day 1 period tu Mama kena call terus X-ray unit ni untuk slot kan nama Mama. (soronok sebab no need que appointment lama-lama,hihihihi )

Menunggu no. giliran nak dapatkan appointment X-ray. No Mama 2002.... 

Tunggu day 1 Miss Peri datang, Mama kena call X-ray Unit untuk slotkan nama Mama dalam appointment hari ke 8/9 Period. Then time tu baru staff akan consult cara makan ubat ni.


Owh…satu lagi good new, Alhamdulillah sangat sebab today 1 cents pun tak de
 bayar pada HKL. Serius!!! Punya berjela kaunseling dapat, test urine & darah bagai but
 no money keluar. Then masa kaunseling tu Mama tanya juga pada nurse tentang kos rawatan IUI ni.

Ya Allah….terima kasih Allah. Cost for IUI di HKL ialah RM 0.00
Sebab Papa kerja dengan badan kerajaan, so  dapat FREE treatment.

Ya Allah…betapa besar RahmatMu pada kami sekeluarga. Yang penting Papa perlu
 sediakan GL untuk HKL ni next appointment.

Tapi kalau bukan kakitangan kerajaan berapa pula cost treatment IUI ni ek?
 Ha… dok nganga gak lah kan. Kot bertingkat-tingkat ke K nye.  
Berderet -deret le angka KOSONG nye.

Mama fikir kalau tak ribu riban bukan IUI lah namanye.

Mama: Berapa ye kos rawatan IUI ni?
Nurse:Kos rawatan IUI cuma bayar RM5 je Puan. Kalau kakitangan kerajaan FREE.
Mama : RM5 tu untuk register ke? Or sampai selesai IUI tu?
 (memang dok fikir yang nurse tu tak bagi total cost pasal murah sangat)
Nurse: RM5 tu sampai selesai IUI Puan.
Mama:   --speechless---

Murah kan.  Mama fikir dalam hati, tak pe lah. Kot Papa tak buat GL pun Mama tak kisah.
 Kita bayar je cost RM5 tu ke HKL . 

Malam ni bermula lah sesi makan Duphaston then Mama kena tunggu je Miss Peri datang untuk step seterusnya.

~~~Semoga perjalanan fertility kali ini dipermudahkan~~~










2 comments:

  1. salam ...Noriz..sy nak tanya la..
    kos RM5 iui tu termasuk ubat ke? ubat2 injection tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mag, saya ada GL. So all ubat & consultation FOC. Yang RM5 tu cost IUI sahaja. Kalau ada GL pun still cover.

      Delete