Friday, 23 January 2015

Cubaan kali ke dua menuju IUI


Alhamdulillah setelah almost  3 month berehat daripada apa-apa treatment , kini hati Mama terbuka semula untuk menyambung treatment di  Hospital Kuala Lumpur.

Kalau nak di ikutkan rasa kecewa last 4 month after treatment gagal memang dah give up dah nak sambung treatment ni. Tapi sebagai wanita, sebagai Mama... semangat memang kena kuat.
Gagal sekali tidak bermakna akan gagal selamanya.

Jadi Mama and Papa nak bagi 1 lagi peluang untuk cuba sekali lagi fertility treatment ini.
Cuma kali ini dilakukan secara rahsia, Insyallah tiada siapa yang tahu tentang treatment Mama and Papa kali ni. Rasanya biarlah jadi rahsia dahulu.

Yes...ato,-ato Jida and nenek pun tak tahu. 
Kali ni memang dibuat secara diam-diam. Mudah-mudahan ada penghujung yang manis untuk dikongsi bersama. Bukan apa, Mama tak nak keluarga kita pun tertempias rasa kecewa and sedih bila IUI tidak dapat dibuat or gagal macam last time.

Mama akan buat dulu treatment and Insyallah bila aa masa yang sesuai baru Mama share dengan Jida.
Mudah-mudahan treatment kali ini membuahkan hasil yang baik di pengakhirannya, Sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat kita. Jika gagal juga setidaknya kita tidak akan kesal dikemuadian hari. Sebab kita dah usaha. Sebab Allah memang dah plan nak bagi sesuatu yang lebih baik daripada kejayaan IUI ini.

Ya Allah... 
bantulah kami mendapat keredhaanMu dalam usaha mendapatkan zuriat yang soleh dan solehah.

Amin....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

First appointment untuk treatment kali ke- 2 
Reproductive  Unit ,HKL.

Macam biasa berat diambil dan Doktor bagi sedikit nasihat agar Mama perlu pastikan berat badan tidak naik and kalau boleh penurunan berat badan mesti diteruskan. Timbang berat time ni 84kgs, erm... kat rumah penimbang digital tunjuk 83.5kgs. Ralat +-1kg tak pe kot....

Tapi sebelum tu Mama tetap kena buat urine test. Kot le mengandungkan.

Ni result nye....     -VE.

Alhamdulillah... negative tu ada hikmah ye.
selesai sesi consultation , Doktor bekalkan Mama 10 biji Duphaston untuk dimakan selama 5 hari berturut-turut. 

Mama dikehendaki datang semula ke sini bila hari Period ke 2 or 3. Kena bawa sekali cooling bag and ice pack. Macam yang sebelum ni.

Sepatutnya Mama dah boleh terus makan je Duphaston tu sebab normally 5 days after habis makan ubat tu Mama akan period. Makna kata  di 2 minggu terakhir Januari boleh lah mula inject perut dengan penggalak telur/folikel. 

Tapi Papa pula ada kursus di Penang. So terpaksa postponed. 
Then masuk February nanti , Mama pula sibuk dengan kerja nak renew permit foreign worker bagai so tertunda lagi nak makan Duphaston. Ye lah kan orang kata kalau nak pragnent ni tak boleh stress. kerja deal dengan immigration ni memang stress to the limit tau. Jadi Mama fikir ada baik kalau Mama postponed je dulu. Kan? Kan? Kan?

Week akhir January , Mama call HKL tanya boleh ke postponed makan Duphaston ni, Mama cakap lah yang Papa tak ada kena outstation lah , itu  lah... ini lah...Pastu cakapkat nurse kang kalau makan juga Duphaston tu kang sekali telur matang but Papa tak ada , no point gak kan.

Dengan santun nurse jawab yang mereka tak kisah bila-bila pun Mama nak makan ubat tu pun boleh. Janji bila CD2 or CD3 Mama kena datang ke HKL  then baru boleh start inject meng inject ni.

Ha... makanya tu yang Mama boleh suka -suka susun jadual. Susun jadual bila nak Cik Peri ni keluar ye.

~~~ Kena kuat fizikal! Kuat mental!~~~

No comments:

Post a Comment