Tuesday, 30 December 2014

Tercabutnya Gigi Susu Pertama

Penutup tirai 2014 dengan tragedi tercabutnya gigi susu pertama Andy Hakim.

Antara moment yang penting untuk dirakamkan dalam blog Mama ni. 
Sebelum tu Mama nak share dengan Hakim yang seawal usia Hakim 4 bulan, gigi susu pertama Hakim dah tumbuh tau. Cepat kan. Kalsium cukup kan sebab tu cepat tumbuh gigi.  :)

Seiring dengan cepatnya pertumbuhan gigi Hakim, Umur Hakim masuk 10 bulan maka terpaksalah juga Mama stop kan breasfeeding sebab Hakim asik nak mengetip saje  kerjanye bila bernenen. 

Sekarang umur Hakim dah 4 tahun atau lebih tepat lagi  4 tahun 11 bulan , gigi susu pertama Hakim mula goyang. Risau juga Mama sebab tak pernah ada pengalaman nak handle proses pencabutan gigi untuk anak sendiri kan. Hihihihih....  

Almost 2  weeks juga lah goyangnya. Bila berus gigi pun slow je . Mama and Papa just pesan pada Hakim supaya selalu tolak sendiri guna lidah so that gigi yang goyang  tu cepat tercabut.

Tanggal 21.12.2014 
Haritu memang dah genting sangat dah gigi Hakim tu. Mama nak cabut tak berani, Papa pun macam tak sampai hati. Hakim  pun macam dah tak selesa. Memang kesian sangat Mama tengok Hakim. Main dinasor pun dengan muka orang susah hati. Memang ada plan nak bawa jumpa dentis tapi asal cakap je pasal dentis mula lah menangis, berdrama air mata bagai.

Muka susah hati Hakim. Alolooooo... gusi dah darah.
Kerjanya setiap 1 jam asik menengok gigi yang dah nak tercabut tu kat mirror. 
Sampai lah 1 tahap tu gusi pada gigi tu mula berdarah. Kesian Mama tengok Hakim. Buat apa pun macam orang susah hati. Papa nak cabut tak kasi pula. Puas Mama fikir cara paling mudah nak cabut gigi susu Hakim tu.

Gusi dah mula keluar darah.

Tetiba Mama dapat idea, kebetulan dekat rumah ada buah orange kan.  Hakim pula memang hantu orange so Mama potong buah oren macam gambar kat bawah ni. Biasalah budak-budak kan suka makan oren macam gambar baby girl bawah ni kan.  


Potongan oren untuk Hakim



Gambar amik kat healthyfoodscenter.blogspot.com :: comei kan baby ni makan oren..

Hakim makan 1 potong je pun,  terus gigi Hakim tu tepusing ke tepi. Masa tu Hakim menangis punyalah beria. Agaknya sebab takut tengok giginya terpusing kot tu yang menangis. Sebab bila Mama tanya sakit ke? Jawabnya tak sakit.

Masa tu Mama rasa nak tergelak juga tapi kesian pula tengok mata kamu 
tu berair menahan takut. Hihihihihi....

Jadi bila dah terpusing tu kena lah betul kan position gigi tu kan. 
Ha.... time nak betulkan position tu lah tercabutnya gigi tu. 

Alhamdulillah...bila dah tercabut tu Mama peluk Hakim kuat-kuat sebab muka Hakim macam pucat and jantung Hakim sangat laju maybe sebab takut.

 Mama peluk and bagitau Hakim yang sekarang dah besar. Mama cakap Hakim brave sangat sebab tak nangis. (serius Hakim memang tak nangis waktu tu tapi tangan sejuk)

Mama ulang cakap banyak kali yang tak sakit kan... Hakim pun asik cakap tak sakit, tak sakit. 

Darah memang ada keluar pada gusi tapi tak lama pun, adalah dalam 5 minit je. Lepas tu OK.
Hakim dah boleh senyum and buat activiti harian macam biasa. Makan pun OK tapi sangat sensitive bila Mama panggil Hakim rongak. Hihihihi...

Inilah gambar Hakim dah rongak. Gambar masa tercabut tu memang Mama tak sempat nak snap. 
tak sampai hati pula nak snap gambar time Hakim tengah takut. Biarlah ia jadi moment untuk kita berdua je kan. Papa masa tu tak ada, ke masjid solat Asar.


Selfie se round ....  :)
Kita tanam gigi Hakim tu kat tepi rumah kita je. Kawasan tanaman herba depan pintu dapur. Papa cangkul kan tanah sikit then Hakim sendiri yang masuk kan gigi tu dalam tanah. Kenapa tanam ye?

Sebab kita di jadikan Allah daripada tanah...
Jadi sebaiknya kita kembalikan lah gigi susu tu pada tanah ye Hakim.

Dengan kalimah Bismillah dan Al-Fatihah... kita berdua beranak tanam gigi ni. 
Bersemadilah gigi Hakim di sana. Mudah-mudahan gigi baru nanti akan lebih sihat dan kuat.


Lama juga lah Hakim menung menengok kan gigi sendiri before tanam.



Ni Mama share  sikit video  pagi  hari sebelum gigi Hakim tu tercabut ye.
Memang sangat lah geram tengok gigi tu tersentel nak tercabut.


video

~~~ Alhamdulillah...
2 days after gigi Hakim tercabut tu, dah nampak gigi baru mula keluar. ~~~

No comments:

Post a Comment